Η «Σύνδρομο σπασμένης καρδιάς» αποτελεί μια σοβαρή καρδιολογική πάθηση, με σημαντικό κίνδυνο θανάτου και επιπλοκών, ιδιαίτερα στους άνδρες.
Σύνδρομο Σπασμένης Καρδιάς και κίνδυνος θνησιμότητας
Η τακoτσούμπο καρδιομυοπάθεια (takotsubo cardiomyopathy), γνωστή και ως «σύνδρομο σπασμένης καρδιάς», είναι μια προσωρινή κατάσταση που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες, αλλά οι άνδρες που νοσούν παρουσιάζουν δυσμενέστερα αποτελέσματα, με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τις γυναίκες.
Μελέτη που εξέτασε σχεδόν 200.000 περιστατικά μεταξύ 2016 και 2020 κατέδειξε ότι παρά τις ιατρικές εξελίξεις, τα ποσοστά θνησιμότητας παραμένουν σταθερά υψηλά και οι επιπλοκές όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η κολπική μαρμαρυγή και το καρδιογενές σοκ είναι συχνές.
Προφίλ ασθενών και επιπλοκές
- Ηλικία: Μέση ηλικία 67 ετών.
- Φύλο: Το 83% των ασθενών είναι γυναίκες, όμως οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
- Εθνικότητα: Το 80% των περιπτώσεων αφορά λευκούς ασθενείς.
- Καρδιακές επιπλοκές: Συχνές είναι η καρδιακή ανεπάρκεια (36%), η κολπική μαρμαρυγή (21%), το καρδιογενές σοκ (7%) και το εγκεφαλικό (5%).
Η συνολική θνησιμότητα σε ασθενείς με TC είναι σχεδόν τριπλάσια συγκριτικά με άλλους ασθενείς που νοσηλεύονται για καρδιακά προβλήματα.
Αιτίες και μηχανισμοί του «συνδρόμου σπασμένης καρδιάς»
Το σύνδρομο οφείλεται συχνά σε ξαφνικό και έντονο στρες, είτε συναισθηματικής είτε φυσικής φύσης, που προκαλεί υπερπαραγωγή κατεχολαμινών (ορμονών του στρες όπως της νορεπινεφρίνης και επινεφρίνης). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αριστερό κοιλιακό τοίχωμα της καρδιάς να αδυνατίζει και να διογκώνεται προσωρινά, περιορίζοντας τη λειτουργία άντλησης αίματος.
Η προσβολή αυτή μοιάζει πολλαπλώς με έμφραγμα, με συμπτώματα όπως:
- ξαφνικό πόνο στο στήθος,
- δύσπνοια,
- ζάλη,
- ψυχρή εφίδρωση,
- αίσθημα παλμών.
Σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης
Η διάγνωση βασίζεται στην αποκλειστική διάγνωση αποκλείοντας απόφραξη στεφανιαίων αρτηριών μέσω στεφανιογραφίας και στην απεικόνιση της αριστερής κοιλίας με ηχοκαρδιογράφημα.
Παρά τη συχνότητα της πάθησης, πολλοί ασθενείς αναρρώνουν πλήρως μέσα σε δύο μήνες με χαμηλό κίνδυνο υποτροπής. Παρόλα αυτά, το υψηλό ποσοστό σοβαρών επιπλοκών και η αυξημένη θνησιμότητα υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων.
Η ανάγκη για συνέχιση της έρευνας και ευαισθητοποίησης
Η αντίληψη του «συνδρόμου σπασμένης καρδιάς» αποκλειστικά ως «νόσο γυναικών» ίσως συμβάλλει στα χειρότερα αποτελέσματα στους άνδρες ασθενείς, λόγω καθυστερημένης ή λανθασμένης διάγνωσης.
«Η συνήθης κλινική άποψη μπορεί να δημιουργεί στερεότυπα που επηρεάζουν την έγκαιρη αναγνώριση και την αποτελεσματική θεραπεία σε ασθενείς που δεν «ταιριάζουν» στο πρότυπο», εξηγεί η καρδιολόγος Δρ. Abha Khandelwal.
Η προσοχή στην κατανόηση των παραγόντων που καθορίζουν τη βαρύτητα της νόσου και η συνεχής ενημέρωση των ιατρών μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα αποτελέσματα για όλους τους ασθενείς.