Η φροντίδα της γυναικείας υγείας είναι απαραίτητη, αλλά συχνά παραβλέπεται λόγω άγχους ή αμηχανίας. Ανακαλύψτε ποια είναι τα σημαντικά σημάδια ορμονικών διαταραχών που δεν πρέπει να αγνοείτε.
1. Βαριές ή ακανόνιστες περιόδους
Αν παρατηρείτε ότι αιμορραγείτε έντονα, αλλάζετε σερβιέτες ή ταμπόν κάθε ώρα, η αιμορραγία διαρκεί πάνω από επτά ημέρες ή συχνά παραλείπετε περιόδους, μην το αγνοείτε. Μπορεί να είναι ένδειξη ενδομητρίωσης, διήθησης της μήτρας (αδενόμυωση), σύνδρομου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), προβλημάτων θυρεοειδούς ή ινομυωμάτων.
Επιπλέον, γυναίκες άνω των 40 συχνά βιώνουν βαριές περιόδους ως σημάδι πρώιμης περιεμμηνόπαυσης. Σύμφωνα με μελέτη στο International Journal of Obstetrics & Gynaecology, το 80% των γυναικών 42-52 ετών θεωρούν την αιμορραγία τους “βαριά”.
2. Επίμονη κούραση
Η συνεχής αίσθηση κόπωσης, παρά τον επαρκή ύπνο, μπορεί να υποδηλώνει ορμονική διαταραχή. Πιθανά αίτια είναι ο υποθυρεοειδισμός, αναιμία λόγω χαμηλού σιδήρου, έλλειψη βιταμίνης B12 ή διαταραχή των επιπέδων κορτιζόλης λόγω χρόνιου στρες.
Αυτή η κόπωση δεν πρέπει να θεωρείται τεμπελιά, αλλά κάτι που αξίζει ιατρική διερεύνηση.
3. Ενήλικη ακμή που δεν υποχωρεί
Η ακμή δεν είναι μόνο έφηβο πρόβλημα. Πολλές γυναίκες εμφανίζουν ακμή στην ενήλικη ζωή, ειδικά γύρω από το σαγόνι και το πηγούνι. Αυτό μπορεί να συνδέεται με ορμονικές διαταραχές, όπως το PCOS ή περιεμμηνόπαυση.
Η απλή φροντίδα δέρματος δεν αρκεί. Απαιτείται εξειδικευμένος ορμονικός έλεγχος.
4. Τριχόπτωση
Η τριχόπτωση σχετίζεται συχνά με ορμονικές αλλαγές, ιδιαίτερα κατά την περιεμμηνόπαυση. Αν παρατηρείτε τριχόπτωση με μεγάλες τούφες ή διεύρυνση χωρίστρας, μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα θυρεοειδούς, έλλειψη σιδήρου ή δερματικές παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής.
Επισκεφθείτε τον γιατρό σας για ακριβή διάγνωση και αντιμετώπιση.
5. Αλλαγές στη διάθεση και μειωμένη λίμπιντο
Οι συχνοί κι απότομοι εναλλαγές της διάθεσης, το άγχος ή η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να υποδηλώνουν ορμονικές ανισορροπίες. Οι ορμόνες οιστρογόνα, προγεστερόνη και τεστοστερόνη επηρεάζουν την ψυχική διάθεση, το κίνητρο και τη λίμπιντο.
Αν βιώνετε έντονο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) ή αισθάνεστε αποσύνδεση από τον εαυτό σας, απευθυνθείτε σε ειδικό για αξιολόγηση.
Ο Δρ. Amir Khan, γενικός ιατρός, επισημαίνει ότι είναι κρίσιμο να μην αγνοούνται αυτά τα συμπτώματα και να αναζητείται ιατρική βοήθεια, ώστε να λαμβάνεται η σωστή διάγνωση και θεραπεία.