- Νέα μελέτη συνδέει σχεδόν το ένα πέμπτο των ουρολοιμώξεων με βακτήρια E. coli από πουλερικά και κρέατα.
- Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι ζωονοσογόνες λοιμώξεις πλήττουν δυσανάλογα ευάλωτους πληθυσμούς.
- Οι βιομηχανικές πρακτικές κτηνοτροφίας ενισχύουν τη μόλυνση των κρεάτων.
- Η σωστή υγιεινή στην κουζίνα παραμένει κρίσιμη για την πρόληψη.
Μία νέα μελέτη φέρνει στο φως μια ανησυχητική σύνδεση: σχεδόν μία στις πέντε ουρολοιμώξεις (UTIs) μπορεί να οφείλεται σε βακτήρια E. coli που προέρχονται από μολυσμένα προϊόντα κρέατος και πουλερικών. Διαβάστε περισσότερα για τη μελέτη στο Los Angeles Times.
Αυτή η ανακάλυψη αλλάζει την οπτική για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων, μετατοπίζοντας την εστίαση από την προσωπική υγιεινή σε ένα ευρύτερο ζήτημα ασφάλειας τροφίμων.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις 23 Οκτωβρίου, αποκάλυψε ότι το 18% των ουρολοιμώξεων συνδέονταν με τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Περισσότερες λεπτομέρειες από το CIDRAP.
Τα κοτόπουλα και οι γαλοπούλες βρέθηκαν να έχουν την ισχυρότερη συσχέτιση με αυτές τις ζωονοσογόνες λοιμώξεις. Ακολουθούσαν το χοιρινό και στη συνέχεια το μοσχάρι.
Οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι εμφάνιζαν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από ουρολοιμώξεις σε σχέση με τους άνδρες ή τους νεότερους.
Οι ουρολοιμώξεις προκαλούνται κυρίως από το βακτήριο Escherichia coli, ή E. coli, και αποτελούν από τις πιο κοινές βακτηριακές λοιμώξεις παγκοσμίως. Το E. coli βρίσκεται φυσιολογικά στο έντερο ανθρώπων και ζώων, όμως πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι η μετάδοση του E. coli από ζώα μπορεί να αποτελεί μια υποτιμημένη πηγή λοιμώξεων στους ανθρώπους.
Στις ΗΠΑ, οι ουρολοιμώξεις ευθύνονται για περίπου 8 εκατομμύρια επισκέψεις σε γιατρούς κάθε χρόνο, με εκτιμώμενο κόστος δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υγειονομική περίθαλψη και την απώλεια παραγωγικότητας. Περίπου 1 στις 2 γυναίκες και 3 στους 25 άνδρες θα βιώσουν μια ουρολοίμωξη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επώδυνη ούρηση, θολά ή δύσοσμα ούρα και συχνουρία. Τα αντιβιοτικά συνήθως είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση. Σχετική ανάλυση στο Healthline.
Η έρευνα εξέτασε 23.483 άτομα με ουρολοίμωξη σε οκτώ κομητείες της Νότιας Καλιφόρνια. Οι ερευνητές ανέλυσαν 12.616 απομονώσεις E. coli από κρέατα λιανικής πώλησης (κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό και μοσχάρι) που αγοράστηκαν στην περιοχή.
Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι τα ευρήματά της είναι πιθανό να ισχύουν σε εθνικό επίπεδο. «Αυτές οι λοιμώξεις είναι πιθανό να εμφανιστούν οπουδήποτε καταναλώνεται μολυσμένο κρέας», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας, Δρ. Lance Price, καθηγητής στο Milken Institute School of Public Health του Πανεπιστημίου George Washington. «Το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος και των πουλερικών που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες διανέμεται σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε ο Price. Επίσημη ανακοίνωση από το George Washington University.
Περίπου το 88% των ουρολοιμώξεων που καταγράφηκαν στη μελέτη αφορούσαν γυναίκες. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις.
Η Δρ. Sherry Ross, γυναικολόγος και ειδικός στην υγεία των γυναικών στο Providence Saint John’s Health Center στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, εξήγησε τον λόγο. Η Ross δεν συμμετείχε στην εν λόγω μελέτη.
«Η γυναικεία ανατομία ευνοεί τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης», δήλωσε η Ross. «Η κύστη και ο σωλήνας της, η ουρήθρα, βρίσκονται ακριβώς κατά μήκος του κόλπου. Τα ούρα εξέρχονται από το σώμα μέσω αυτού του πολύ μικρού σωλήνα. Το άνοιγμα της ουρήθρας είναι μια μικροσκοπική οπή ακριβώς πάνω από την είσοδο του κόλπου που οδηγεί στην κύστη».
«Το μολυσμένο με E. coli κρέας μπορεί να μεταφερθεί απροσδόκητα στα χέρια και σε άλλες κοινές επιφάνειες», συνέχισε. «Εύκολα μπορεί να μεταφερθεί με την αφή στην περιοχή του πρωκτού. Δεδομένου ότι η περιοχή του πρωκτού βρίσκεται κοντά στην ουρήθρα, η μεταφορά αυτού του επιβλαβούς βακτηρίου στην κύστη μπορεί να συμβεί, αυξάνοντας τον κίνδυνο ουρολοίμωξης», πρόσθεσε η Ross.
Ο Price εξήγησε ότι οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες επηρεάζουν τα ποσοστά των ουρολοιμώξεων. «Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης μας είναι ότι οι άνθρωποι που ζουν στις φτωχότερες γειτονιές διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από ουρολοιμώξεις που οφείλονται σε τροφιμογενή αίτια», είπε.
«Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι οι ουρολοιμώξεις συνδέονται τόσο με οικονομικές απώλειες όσο και με μειωμένη ποιότητα ζωής», πρόσθεσε. «Επομένως, οι άνθρωποι που ήδη βρίσκονται σε μειονεκτική θέση μπορεί να αντιμετωπίζουν πρόσθετες δυσκολίες λόγω αυτών των λοιμώξεων».
Οι κάτοικοι περιοχών με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο είχαν 1,6 φορές αυξημένο κίνδυνο ζωονοσογόνων ουρολοιμώξεων σε σύγκριση με εκείνους σε ευνοϊκότερες περιοχές. Το ποσοστό μόλυνσης σε περιοχές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου έφτασε το 21,5%, δηλαδή 60% υψηλότερο από ό,τι σε περιοχές υψηλότερου εισοδήματος.
Οι ισπανόφωνοι είχαν περίπου 37% περισσότερες ουρολοιμώξεις από τους μη ισπανόφωνους λευκούς, με ποσοστό 31%.
Ο Price υποστήριξε ότι οι βιομηχανικές γεωργικές πρακτικές πιθανότατα ενισχύουν τα ποσοστά ουρολοιμώξεων που προκαλούνται από E. coli. «Οι παραγωγοί κτηνοτροφικών προϊόντων θα μπορούσαν να εμβολιάσουν κατά των στελεχών E. coli υψηλού κινδύνου για να τα εξαλείψουν στα ζώα και, ενδεχομένως, να μειώσουν τις ασθένειες στους ανθρώπους και στα ίδια τα ζώα», είπε ο Price. Συζήτηση για πρακτικές ασφάλειας τροφίμων.
Η Ross σημείωσε ότι παραδοσιακά θεωρούνταν πως τα κόπρανα που περιέχουν E. coli μεταφέρονταν στην κύστη κατά τη σεξουαλική επαφή, «αλλά τώρα, μελέτες δείχνουν ότι αυτό το βακτήριο μπορεί να προέρχεται απευθείας από ζωική πηγή, εάν δεν τηρείται η σωστή υγιεινή των χεριών».
«Οι μολυσμένες πηγές τροφίμων με E. coli, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, του κοτόπουλου και της γαλοπούλας, μπορούν να μεταφερθεί από άπλυτα χέρια στην περιοχή του πρωκτού, θέτοντας τις γυναίκες σε κίνδυνο για ουρολοιμώξεις», συνέχισε ο Price.
Στο σπίτι, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ζωονοσογόνων λοιμώξεων εφαρμόζοντας στρατηγικές πρακτικές ασφάλειας τροφίμων.
Η Ross μοιράστηκε μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ουρολοίμωξης.
- Τηρείτε καλή υγιεινή κατά το χειρισμό τροφίμων — Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας πριν και μετά το χειρισμό ωμού κρέατος και κατά την προετοιμασία των τροφίμων.
- Τηρείτε σωστή προσωπική υγιεινή — Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας μετά τη χρήση της τουαλέτας.
- Μαγειρεύετε σχολαστικά τα πουλερικά, το χοιρινό και το μοσχάρι — Αποφύγετε την κατανάλωση ωμών ή μισοψημένων ζωικών τροφών.
- Αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση στην προετοιμασία των τροφίμων — Μην κόβετε ωμό κρέας στις ίδιες επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των ξύλων κοπής ή των πάγκων, όπου προετοιμάζετε άλλα τρόφιμα.