Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η συμπλήρωση με βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του μήκους των τελομερών, προστατευτικών στοιχείων των χρωμοσωμάτων που σχετίζονται με τη βιολογική γήρανση.
Η επίδραση της βιταμίνης D στο μήκος των τελομερών
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition εξετάζει την ικανότητα της βιταμίνης D να προστατεύει τα τελομερή, τα οποία τείνουν να μικραίνουν με την πάροδο της ηλικίας. Η συρρίκνωση αυτή έχει συσχετιστεί με ασθένειες όπως καρκίνος της ουροδόχου κύστης, των πνευμόνων και του γαστρεντερικού συστήματος.
Ο Haidong Zhu, MD, PhD, μοριακός γενετιστής, τόνισε ότι η στοχευμένη συμπλήρωση βιταμίνης D μπορεί να αποτελεί μια υποσχόμενη στρατηγική ενάντια στη βιολογική γήρανση, αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την επιβεβαίωση αυτή.
Η μελέτη VITAL και τα ευρήματά της
Η έρευνα βασίστηκε στα δεδομένα της τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής VITAL, που πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη. Στη μελέτη συμμετείχαν 1.054 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, των οποίων το μήκος των τελομερών μετρήθηκε διαδοχικά για πέντε χρόνια.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D3 μείωσαν σημαντικά τη συρρίκνωση των τελομερών, αντισταθμίζοντας σχεδόν τρία χρόνια βιολογικής γήρανσης σε σύγκριση με την ομάδα placebo. Αντίθετα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν επηρέασαν το μήκος των τελομερών.
Η διατήρηση των τελομερών θεωρείται σημαντική για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την παράταση του προσδόκιμου επιβίωσης, καθώς μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, αναφέρει η κλινική καθηγήτρια Marilyn Tan.
Οφέλη για την υγεία από τη βιταμίνη D
Τα οφέλη από τη βιταμίνη D είναι πολυδιάστατα και έχουν επιβεβαιωθεί από προηγούμενες μελέτες: μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ιδίως σε άτομα με προδιαβήτη.
Παράλληλα, η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης, ενώ χαμηλά επίπεδα συνδέονται με χρόνιες φλεγμονές και δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση.
Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό ασβέστιο στο αίμα, πεπτικά και νεφρικά προβλήματα.
Πώς να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης D
Εκτιμάται ότι περίπου το 35% των Αμερικανών υποφέρει από ελλείψεις βιταμίνης D. Η τρέχουσα σύσταση για ημερήσια πρόσληψη κυμαίνεται από 400 έως 800 διεθνείς μονάδες για το μέσο υγιές άτομο.
Η βιταμίνη D παράγεται φυσικά στον οργανισμό μέσω της έκθεσης στον ήλιο – κυρίως την ώρα που ο ήλιος είναι στο ζενίθ – αλλά η υπερβολική έκθεση ενέχει κινδύνους όπως εγκαύματα και καρκίνο δέρματος.
Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D είναι:
- λάδι από συκώτι μπακαλιάρου
- μαγειρεμένος ξιφίας
- μαγειρεμένος σολομός
- κονσερβοποιημένος τόνος
- μαγειρεμένο συκώτι βοδινού
- μεγάλοι κρόκοι αυγών
Επιπλέον, το γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνη D, ορισμένα είδη μανιταριών και διάφορα τυριά μπορoύν να συμβάλλουν στην πρόσληψή της.
Η ποσότητα της βιταμίνης D που χρειάζεται το κάθε άτομο εξαρτάται από παράγοντες όπως η γεωγραφική θέση, ο χρόνος έκθεσης στον ήλιο, ο τόνος του δέρματος και η λειτουργία των νεφρών, σημειώνει η Marilyn Tan.
Προσοχή και εφικτές στρατηγικές για υγιή γήρανση
Ο οικογενειακός ιατρός David Cutler τονίζει ότι οι υγιείς άνθρωποι με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D δεν χρειάζονται απαραίτητα συμπληρώματα και ότι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για τη διατήρηση της υγείας και των τελομερών είναι:
- Συστηματική άσκηση
- Ισορροπημένη δίαιτα
- Διαχείριση του στρες
- Επαρκής ύπνος
- Αποφυγή επιβλαβών ουσιών όπως ο καπνός και το αλκοόλ
Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής όχι μόνο διατηρούν τα τελομερή αλλά υποστηρίζουν συνολικά τη υγιή γήρανση και τη μακροζωία.