Η περιεμμηνόπαυση μπορεί να ξεγελάσει πολλές γυναίκες, που την μπερδεύουν με κόπωση, άγχος ή θυμό.
Η αλήθεια για την περιεμμηνόπαυση – τι νιώθουν πραγματικά οι γυναίκες
Η Δρ Πουνάμ Κρίσαν αποκαλύπτει ότι πολλοί ασθενείς της μπερδεύουν τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης με ψυχολογική εξάντληση ή στρες, κάτι που τις κάνει να νιώθουν ότι «χάνουν τον έλεγχο» ή ότι «τρελαίνονται». Με μία παρουσία στο Instagram και γνωστή από το Strictly Come Dancing, η ίδια εξηγεί ότι η περιεμμηνόπαυση είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος που συχνά προκαλεί σύγχυση καθώς δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει και πώς εκδηλώνεται.
Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν:
- Τακτικές ή μη κύκλοι
- Αίσθημα άγχους, κατάθλιψης αλλά και ξαφνικής οργής
- Διαταραχές ύπνου όπως αϋπνία
- Νευρικότητα σε συνδυασμό με έντονη κόπωση
- Πόνοι στις αρθρώσεις και βαθιά αίσθηση εξάντλησης
Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα συμπτώματα αποδίδονται λανθασμένα σε στρες ή ακόμη και κατάθλιψη.
Η ανάγκη για ενημέρωση και στήριξη
Η Δρ Κρίσαν, που συχνά εμφανίζεται και στην εκπομπή Morning Live του BBC, τονίζει ότι η ενημέρωση γύρω από την περιεμμηνόπαυση πρέπει να ενισχυθεί, καθώς τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αρκετά χρόνια πριν την εμμηνόπαυση. Συγκεκριμένα, η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τα 51, σύμφωνα με την British Menopause Society, ωστόσο οι εσωτερικές αλλαγές ξεκινούν νωρίτερα.
Όπως εξηγεί, δεν πρόκειται για «σπάσιμο» του σώματος, αλλά για μια φυσιολογική ορμονική μεταβολή που επιδρά σε ενέργεια, μνήμη, σχέσεις και αυτοπεποίθηση. Η περιεμμηνόπαυση σηματοδοτεί μια νέα φάση ταυτότητας και ζωής.
Παρόλο που η Ορμονική Θεραπεία Αντικατάστασης (HRT) δεν ταιριάζει σε όλες, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για μια πιο ομαλή μετάβαση στην εμμηνόπαυση και βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Γιατί αγνοούμε τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης;
Έρευνα εφαρμογής υγείας γυναικών, όπως η Flo, αποκάλυψε πως υπάρχει χρονικό χάσμα 5 έως 10 ετών μεταξύ ψυχολογικών και σωματικών συμπτωμάτων. Οι διαταραχές διάθεσης, το άγχος και η κατάθλιψη κορυφώνονται σε ηλικίες 41-45, ενώ τα σωματικά συμπτώματα, όπως οι εξάψεις και η κολπική ξηρότητα, είναι πιο έντονα στα 51-55 έτη.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο npj Women’s Health Journal και τονίζει τη διαφορετική εμπειρία κάθε γυναίκας, με ορισμένες να επηρεάζονται περισσότερο στην ποιότητα ζωής και την ψυχική υγεία.
Πρακτικές συμβουλές για ανακούφιση από τα συμπτώματα
- Άσκηση: Η τακτική φυσική δραστηριότητα μειώνει το άγχος και βελτιώνει τον ύπνο.
- Διακοπή καπνίσματος: Το κάπνισμα επιταχύνει την εμμηνόπαυση και αυξάνει τις εξάψεις, ενώ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρκίνου.
- Μείωση αλκοόλ: Συνδέεται με επιδείνωση των συμπτωμάτων όπως οι εξάψεις και οι διαταραχές ύπνου.
- Τεχνικές χαλάρωσης: Τεχνικές όπως η γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν στην άμεση μείωση του άγχους και της έντασης.
Η περιεμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική και σημαίνουσα φάση της ζωής, που αξίζει κατανόηση και υποστήριξη, για να νιώσουμε ξανά τον εαυτό μας.