Ανακαλύψτε έναν μοναδικό μουσικό κόσμο αφιερωμένο στην Πασχαλινή περίοδο, όπου η κατάνυξη συναντά την άνοιξη και την αναγέννηση.
Πασχαλινές Συναυλίες: Ένας Μουσικός Κόσμος Κατάνυξης και Άνοιξης
Οι Πασχαλινές συναυλίες δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα, συγκρίσιμη μόνο με τις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων. Αυτός ο ιδιαίτερος μουσικός κόσμος ανθίζει συνήθως από το Σάββατο του Λαζάρου έως τη Μεγάλη Πέμπτη, όταν κορυφώνεται το Θείο Δράμα. Ο θεμέλιος λίθος αυτών των εκδηλώσεων είναι η βαθιά κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας, η οποία συνδυάζεται αρμονικά με τον ερχομό της Άνοιξης. Αυτή η περίοδος μάς προσκαλεί να αναλογιστούμε τον άρρηκτο, πανάρχαιο δεσμό ανάμεσα στο θρησκευτικό μήνυμα της Ανάστασης και την αγαλλίαση για την αναγέννηση της φύσης.
“Ω! Γλυκύ μου Έαρ”: Μια Μουσική Συνάντηση Βυζαντίου και Σύγχρονης Έκφρασης
Με αυτόν τον διττό χαρακτήρα της εποχής ως οδηγό, οι Σπύρος & Μάκης Καραβιώτης προσκαλούν το κοινό στην αίθουσα διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη (Μέγαρο Μουσικής). Η εκδήλωση “Ω! Γλυκύ μου Έαρ” προσφέρει μια βραδιά όπου βυζαντινοί ύμνοι και τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας συναντούν το έργο “Θεογεννήτωρ Μαρία” του Αγιορείτη μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη, μελοποιημένο από τον Μάριο Τόκα. Ο μαέστρος/πιανίστας Γιώργος Τσοκάνης υπογράφει τις ενορχηστρώσεις και θα συμμετάσχει με το συνθεσάιζέρ του, μαζί με τον πρωτοψάλτη Γρηγόριο Κακούρη.
3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Ένα Πολυδιάστατο Μουσικό Ταξίδι
Τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται στο 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, μια συνδιοργάνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Κουμεντάκη. Μετά την θερμή υποδοχή των δύο προηγούμενων διοργανώσεων (2022, 2024), το φεστιβάλ επιστρέφει πιο πλούσιο και προσφέρει πάνω από 40 εκδηλώσεις σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και συναυλιακές σκηνές. Η έναρξη θα γίνει το Σάββατο του Λαζάρου (12/4) και θα διαρκέσει πέντε ημέρες (μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 16/4), με ελεύθερη είσοδο και προκρατήσεις για την αίθουσα “Σταύρος Νιάρχος” και την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΚΠΙΣΝ).
Ένα Ευρύ Φάσμα Ήχων και Συναισθημάτων
Η φετινή παλέτα του φεστιβάλ αγκαλιάζει ένα ευρύ φάσμα ήχων από το διεθνές και το εγχώριο ρεπερτόριο, συνδυάζοντας τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και τον Τζον Τάβενερ με Έλληνες συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Παναγιώτης Λευθέρης. Στόχος είναι μια εμπειρία που συνάδει με το κλίμα κατάνυξης των ημερών, αναδεικνύοντας θρησκευτικές έννοιες με ευρύτερο κοινωνικό περιεχόμενο, όπως η ευλάβεια, η εξιλέωση και η συγχώρεση.
Ξεχωριστές Στιγμές από το Φεστιβάλ
Από το πλούσιο πρόγραμμα, ξεχωρίζει η πρόταση της χορωδίας MusicAeterna Byzantina “Πόρνη Προσήλθε Σοι”, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεόδωρου Κουρεντζή, η συναυλία “Ο Άγιος του Έρωτα”, που επιχειρεί έναν διάλογο μεταξύ Βασίλη Τσιτσάνη και Βυζαντίου με τη φωνή της Δήμητρας Γαλάνη, η όπερα για παιδιά “Ο Κατακλυσμός του Νώε” του Μπέντζαμιν Μπρίττεν, η συναυλία των Μιχάλη & Παντελή Καλογεράκη “Στ’ Όσιου Λουκά το Μοναστήρι”, η “Συμφωνία του Χριστού” της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και η παράσταση της βουλγάρικης γυναικείας χορωδίας Βάνια Μονέβα.
Μικρότερες Συναυλίες, Μεγάλη Καλλιτεχνική Αξία
Η πασχαλινή μουσική σκηνή δεν περιορίζεται στο φεστιβάλ, αλλά περιλαμβάνει και μικρότερες συναυλίες. Την Κυριακή των Βαΐων, η Ιn Εxcelsis Οrchestra παρουσιάζει “Ἡ Ἀγάπη ἔξω βάλλει τόν φόβον”, μια συλλογή εκκλησιαστικών ύμνων της Εβδομάδας των Παθών και της Ανάστασης με έμφαση στις Μυροφόρες. Τη Μεγάλη Δευτέρα, η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής παρουσιάζει το ορατόριο “Η Ανάσταση” του Γκέοργκ Φρίντριχ Χαίντελ, με μαέστρο τον Γιώργο Πέτρου.
Μουσικές Εκδηλώσεις σε Διάφορους Χώρους
Την ίδια μέρα, η Γλυκερία παρουσιάζει την συναυλία “Ω Γλυκύ Μου Έαρ“ με λατρευτικούς ύμνους και τραγούδια της Άνοιξης, μαζί με τον Παντελή Θαλασσινό και τον ηθοποιό Λεωνίδα Κακούρη. Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών προτείνει “Σκέψεις για το Θείο Πάθος”, εστιάζοντας στη λόγια ευρωπαϊκή διάσταση της Εβδομάδας των Παθών. Στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου, η Μαρία Σουλτάτου ταξιδεύει σε “Δρόμους Βυζαντινούς”, παρουσιάζοντας τραγούδια εμπνευσμένα από τη θρησκευτικότητα του Μεσαίωνα και έργα του νεότερου Ελληνισμού, όπως ο “Επιτάφιος” του Γιάννη Ρίτσου, μελοποιημένος από τον Μίκη Θεοδωράκη.
Μουσικές Νύχτες Κατάνυξης και Δημιουργικότητας
Τη Μεγάλη Τρίτη, η Ίρις Λουκά επιστρέφει με το “Midnight Bach“, σε κατανυκτική ατμόσφαιρα. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το διήμερο “Δος Μοι Τούτον Τον Ξένον”, με έργα Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και Γιώργου Κουρουπού, με την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (πιάνο), την Ιουλίτα Ηλιοπούλου (απαγγελίες) και τον Άγγελο Χονδρογιάννη (τραγούδι). Οι εορταστικές παραστάσεις ολοκληρώνονται τη Μεγάλη Τετάρτη με μια συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Βράνου), με έργα του Δημήτρη Σκύλλα και το “Ρέκβιεμ” του Andrew Lloyd Webber.