Η γαστρονομική καρδιά της Ελλάδας χτυπά ξανά στην ΕΡΤ1, καθώς η ανανεωμένη εκπομπή «ΠΟΠ Μαγειρική» επιστρέφει στους δέκτες μας, υποσχόμενη ένα συναρπαστικό ταξίδι γεύσεων, πολιτισμού και ανθρώπινων ιστοριών.
Η Επιστροφή μιας Γεύσης Παράδοσης: «ΠΟΠ Μαγειρική» στην ΕΡΤ1
Η αγαπημένη τηλεοπτική συνήθεια, η «ΠΟΠ Μαγειρική», κάνει δυναμικό comeback στη συχνότητα της ΕΡΤ1, ξεκινώντας τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου 2025 και θα προβάλλεται καθημερινά στις 14:00. Η εκπομπή, γνωστή για την ανάδειξη των εκλεκτών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της ελληνικής γης, εστιάζει όχι μόνο στις συνταγές, αλλά και στις αυθεντικές ιστορίες πίσω από κάθε προϊόν, τους παραγωγούς και τις διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Αυτή η προσέγγιση συνάδει πλήρως με τις σύγχρονες τάσεις της γαστρονομίας, που δίνουν έμφαση στην ιχνηλασιμότητα και την πολιτισμική διάσταση του φαγητού.
Ο Ανδρέας Λαγός και οι Γευστικές Αναζητήσεις
Στο τιμόνι της εκπομπής παραμένει ο καταξιωμένος σεφ Ανδρέας Λαγός, ο οποίος υποδέχεται το κοινό στην κουζίνα του, αναζητώντας τα πιο ξεχωριστά ελληνικά προϊόντα. Μέσα από τις συνταγές του, ο Λαγός επιδιώκει να αναδείξει την υψηλή ποιότητα και την αξία της ελληνικής γαστρονομίας, χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη. Η παρουσία του συμβάλλει στην **εγκυρότητα** της εκπομπής, καθώς είναι γνωστός για την εμπειρία του στην ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας.
Προσωπικότητες και Πολιτισμός στην Κουζίνα
Κάθε επεισόδιο της «ΠΟΠ Μαγειρικής» μετατρέπεται σε ένα μοναδικό ταξίδι γεύσης και πολιτισμού. Η εκπομπή φιλοξενεί προσωπικότητες από τον ευρύτερο δημόσιο βίο, όπως ηθοποιούς, μουσικούς και δημοσιογράφους, οι οποίοι μοιράζονται τις προσωπικές τους ιστορίες και αναμνήσεις σχετικές με την ελληνική κουζίνα. Αυτή η αλληλεπίδραση προσδίδει στην εκπομπή ένα επιπλέον επίπεδο ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης, καθώς οι τηλεθεατές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τόσο τους προσκαλεσμένους όσο και τις γαστρονομικές παραδόσεις της χώρας.
Αναλυτικό Πρόγραμμα Πρώτης Εβδομάδας (1-5 Σεπτεμβρίου 2025)
Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου 2025: Πρεμιέρα με Γεύση Παράδοσης
* Θέμα: «Χυλοπίτες Καλαβρύτων, μέλι από τη Χάλκη»
* Καλεσμένος: Ο διακεκριμένος ηθοποιός Πυγμαλίων Δαδακαρίδης.
* Περιεχόμενο: Στην πρεμιέρα, ο Ανδρέας Λαγός και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης θα δημιουργήσουν ένα λαχταριστό πιάτο με χυλοπίτες Καλαβρύτων, ένα προϊόν με βαθιά ρίζες στην ελληνική παράδοση. Θα ακολουθήσει ένα γλυκό πιάτο με μέλι από τη Χάλκη, αναδεικνύοντας τα αρώματα της ελληνικής φύσης. Ο Δαδακαρίδης θα μιλήσει για την πορεία του στην υποκριτική, τις συνεργασίες του και την αγάπη του για τη μαγειρική, προσφέροντας μια προσωπική διάσταση στην εκπομπή.
Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2025: Πολύχρωμες Γεύσεις και Εξομολογήσεις
* Θέμα: «Πιπεριές Φλωρίνης, καρπούζια Μανωλάδας»
* Καλεσμένη: Η πολυτάλαντη τραγουδίστρια Ίντρα Κέιν.
* Περιεχόμενο: Με την Ίντρα Κέιν, η κουζίνα θα γεμίσει χρώματα και αρώματα, καθώς θα ετοιμαστούν συνταγές με πιπεριές Φλωρίνης, γνωστές για την ξεχωριστή τους γεύση, και καρπούζια Μανωλάδας, που φημίζονται για τη γλυκύτητα και τη δροσιά τους. Η Κέιν θα μοιραστεί προσωπικές ιστορίες από τη ζωή της, την είσοδό της στο θέατρο, την αγάπη της για το τραγούδι και τη σημασία της διαφορετικότητας, προσθέτοντας βάθος στην αφήγηση.
Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2025: Γαστρονομική Κριτική και Υψηλή Κουζίνα
* Θέμα: «Φάβα Φενεού, μύδια Χαλάστρας»
* Καλεσμένος: Ο γνωστός δημοσιογράφος και γευσιγνώστης Δημήτρης Αντωνόπουλος.
* Περιεχόμενο: Αυτό το επεισόδιο υπόσχεται μια βουτιά στον κόσμο της γαστρονομικής κριτικής. Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, μια αυθεντία στον χώρο, θα μαγειρέψει με φάβα Φενεού (ΠΟΠ), ένα όσπριο υψηλής διατροφικής αξίας, και μύδια Χαλάστρας (ΠΓΕ), φημισμένα για την ποιότητά τους. Θα συζητήσουν για το ρόλο του κριτικού γεύσης, πώς η πρώτη ύλη μπορεί να αναβαθμίσει ένα πιάτο και αν η γεύση μπορεί να αποτελέσει αφηγηματικό εργαλείο.
Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2025: Παραδοσιακές Γεύσεις και Προσωπικές Αφηγήσεις
* Θέμα: «Λαδοτύρι Μυτιλήνης, μελιτζάνα Λαγκαδά»
* Καλεσμένη: Η αγαπημένη ηθοποιός Ηρώ Μουκίου.
* Περιεχόμενο: Η Ηρώ Μουκίου θα βρεθεί στην κουζίνα για να μαγειρέψει με λαδοτύρι Μυτιλήνης (ΠΟΠ), ένα παραδοσιακό τυρί με ξεχωριστή γεύση, και μελιτζάνα Λαγκαδά (ΠΓΕ), γνωστή για την υφή της. Η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από την αγάπη της για τη ζωγραφική και τα ζυμαρικά, τον αγώνα της να ξεπεράσει τα στερεότυπα της δεκαετίας του ’90 στην υποκριτική, και την προσωπική της ζωή.
Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2025: Το Ελληνικό Ελαιόλαδο στο Επίκεντρο
* Θέμα: «Ελαιόλαδο Πλωμαρίου, πατάτες Αμαλιάδας»
* Καλεσμένος: Ο ηθοποιός Μάξιμος Μουμούρης.
* Περιεχόμενο: Το τέλος της πρώτης εβδομάδας βρίσκει τον Μάξιμο Μουμούρη να τονίζει την αξία των απλών αλλά εξαιρετικών ελληνικών υλικών. Θα μαγειρέψει με ελαιόλαδο Πλωμαρίου (ΠΟΠ), έναν “υγρό χρυσό” της ελληνικής γης, και πατάτες Αμαλιάδας, που φημίζονται για την ποιότητά τους. Ο Μουμούρης θα μοιραστεί τις σκέψεις του για τη μετάβασή του από το μπάσκετ στην υποκριτική, τις γευστικές του μνήμες και τη σχέση του με την ιταλική κουζίνα.
Πίσω από τις Κάμερες: Η Ομάδα Παραγωγής
Η επιτυχία της «ΠΟΠ Μαγειρικής» οφείλεται και στην έμπειρη ομάδα παραγωγής:
* Παρουσίαση-επιμέλεια συνταγών: Ανδρέας Λαγός
* Σκηνοθεσία: Γιώργος Λογοθέτης
* Οργάνωση παραγωγής: Θοδωρής Σ. Καβαδάς
* Αρχισυνταξία: Τζίνα Γαβαλά
* Διεύθυνση παραγωγής: Βασίλης Παπαδάκης
* Διευθυντής φωτογραφίας: Θέμης Μερτύρης
* Υπεύθυνη καλεσμένων: Νικολέτα Μακρή
* Παραγωγή: GV Productions
Η «ΠΟΠ Μαγειρική» φιλοδοξεί να συνεχίσει να αποτελεί ένα καθημερινό ραντεβού με τη γαστρονομική έμπνευση, την παράδοση και την αυθεντική ελληνική γεύση, ενισχύοντας την προβολή των ελληνικών προϊόντων και του πολιτιστικού τους υπόβαθρου.