Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε ανοιχτά για την εμπειρία του με τον αυτισμό της κόρης του, Άριας.
Ο Δημήτρης Παπανικολάου για τη διάγνωση αυτισμού στην κόρη του
Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, ο Δημήτρης Παπανικολάου βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Happy Day» και συνομίλησε με τη Σταματίνα Τσιμτσιλή. Εκεί, μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία και τη διαχείριση του αυτισμού της κόρης του, Άριας, μαζί με τη σύζυγό του.
«Η κόρη μας διαγνώστηκε με αυτισμό στην ηλικία των 3,5 ετών. Αρχικά, ήταν δύσκολο και για εμάς. Ο αυτισμός χαρακτηρίζεται συχνά ως “αόρατη αναπηρία”. Η Άρια πέρασε από αρκετά δύσκολα στάδια, ιδίως στη σχολική της πορεία. Τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, όπως η Άρια που μιλάει και μάλιστα σε πολλές γλώσσες, ενδέχεται να μην έχουν το ίδιο “φίλτρο” σε αυτά που εκφράζουν ή σε συμπεριφορές που μπορεί να μην ταιριάζουν πάντα στο εκάστοτε περιβάλλον. Βέβαια, υπάρχουν και παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα λεκτικής επικοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπανικολάου.
Κοινωνική απομόνωση και αποδοχή
Συνεχίζοντας, ο Δημήτρης Παπανικολάου περιέγραψε τις κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετώπισε η κόρη του: «Για πολλά χρόνια, δεν λάμβανε προσκλήσεις σε παιδικά πάρτι, δεν την καλούσε κάποιος για μια έξοδο. Ένιωθε απομονωμένη. Το καταλαβαίναμε, καθώς ερχόταν σπίτι και μας το εξομολογούνταν, χρησιμοποιώντας κάποιες φορές βαριές λέξεις. Ωστόσο, καταφέραμε να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση. Το σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι χαρούμενη και εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την ευτυχία της».
«Δεν λάβαμε πολλές συγγνώμες για συμπεριφορές απέναντι στην κόρη μας, γιατί και εγώ με τη σύζυγό μου είχαμε υιοθετήσει μια προστατευτική στάση. Ωστόσο, τουλάχιστον μετά από αυτό, δεν την ενόχλησαν ξανά και βρεθήκαμε σε ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά ήταν πιο εκπαιδευμένα από το σπίτι τους. Και σιγά σιγά, παρατηρείται μια αλλαγή και στα ίδια τα σχολεία», πρόσθεσε ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας.
Η διαχείριση της διάγνωσης από τους γονείς
Όσον αφορά την αντίδρασή του ίδιου και της συζύγου του όταν έλαβαν τη διάγνωση για την κόρη τους, ο Δημήτρης Παπανικολάου εξήγησε: «Πρώτα έρχεται το σοκ, ακολούθως ο αγώνας και τέλος η αποδοχή. Είναι στάδια που πρέπει να τα διανύσεις. Στην αρχή ήταν δύσκολα. Ευτυχώς, η σύζυγός μου στάθηκε βράχος. Εγώ προσωπικά χρειάστηκα πολλά χρόνια για να προφέρω τη λέξη “αυτισμός”, αλλά ποτέ δεν αρνήθηκα την πραγματικότητα».
Το στάδιο της αποδοχής από την Άρια
Σχετικά με τον τρόπο που ανακοίνωσαν στην Άρια τη διάγνωση, ο Δημήτρης Παπανικολάου ανέφερε: «Γύρω στα 14-15, εν μέσω της καραντίνας, παρατηρήσαμε ότι ήταν πιο χαρούμενη, καθώς δεν ήταν εκτός σπιτιού για να αντιμετωπίζει κοροϊδία. Έτσι, αποφασίσαμε, με τη συμβουλή ενός ειδικού, να της πούμε ότι έχει αυτισμό. Δεν σοκαρίστηκε. Άρχισε να ψάχνει πληροφορίες και μας ευχαρίστησε, λέγοντας ότι ένιωθε πως ήταν σε ένα κλουβί και τώρα απελευθερώθηκε. Πλέον, λέει μόνη της ότι έχει αυτισμό. Η γέννηση με μια αναπηρία, με αυτισμό, με διαφορετικό χρώμα δέρματος, δεν είναι αποτέλεσμα επιλογής».
Η σχέση της Άριας
Κλείνοντας, ο Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε για τη σχέση της κόρης του: «Ήξερα ότι έχει αγόρι. Εμείς, τις περισσότερες φορές, την πηγαίνουμε στα ραντεβού της. Το σημαντικό είναι να είναι εκείνη χαρούμενη, και αυτό μας κάνει και εμάς χαρούμενους».