Αφεθείτε σε ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι που φέρνει κοντά παράδοση, πολιτισμό και αυθεντικές γεύσεις.
Το «Akis’ Food Tour» αποκαλύπτει τη γευστική ψυχή του Βελιγραδίου
Το αγαπημένο ταξιδιωτικό γαστρονομικό πρόγραμμα της ελληνικής τηλεόρασης, «Akis’ Food Tour», συνεχίζει να ενθουσιάζει το κοινό, ανοίγοντας παράθυρα στη μοναδική κουζίνα και κουλτούρα του Βελιγραδίου. Μέσα από τις εμπειρίες του Άκη Πετρετζίκη, το ταξίδι αυτό αναδεικνύει την πολυπολιτισμική ταυτότητα της σερβικής πρωτεύουσας, μια πόλη με βαθιούς δεσμούς φιλίας με την Ελλάδα.
Αυθεντικές γεύσεις στη ζωντανή καρδιά της σερβικής γαστρονομίας
Η περιήγηση ξεκινά στο εστιατόριο «Πιατάκια», μια ελληνική ταβέρνα που εκφράζει τη φιλοσοφία του κοινόχρηστου τραπεζιού και των μεζέδων, δημιουργώντας ένα ζεστό περιβάλλον γεμάτο χρώματα και αρώματα του ελληνικού καλοκαιριού. Στη ζωντανή συνοικία Skadarlija, γνωστή ως η «Μονμάρτη του Βελιγραδίου», παραδοσιακές μελωδίες και γεύσεις από το ιστορικό εστιατόριο «Tri šešira» προσφέρουν μια αυθεντική βαλκανική εμπειρία.
Ένα ταξίδι στις παραδόσεις των καφάνα και της σερβικής φιλοξενίας
Η επίσκεψη σε μια παραδοσιακή καφάνα αποκαλύπτει το βάθος της σερβικής κουλτούρας, όπου το απλό αλλά νοστιμότατο φαγητό μοιράζεται με αγαπημένους. Εκεί, η γνωριμία με το καϊμάκ, το πλούσιο και κρεμώδες γαλακτοκομικό προϊόν, γίνεται αφορμή για νέες γευστικές ανακαλύψεις στην τοπική κουζίνα.
Από τους δρόμους του Βελιγραδίου μέχρι τις αγορές και τα οικογενειακά εστιατόρια
Στο ηλιόλουστο εστιατόριο «Souvenir» στην όχθη του Σάβου, ο Έλληνας Αλέξανδρος και η σύντροφός του Άννα-Μαρία παρουσιάζουν το παραδοσιακό άιβαρ, ενώ το ραμενάδικο «BadA Ramen» συνδυάζει μοναδικά τη βαλκανική παράδοση με την ασιατική κουζίνα, υπό την επιμέλεια της ταλαντούχας σεφ Λουΐζας.
Με την καθοδήγηση του Aleksa Petrović, πρώην προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Σερβίας, η βόλτα στη λαϊκή αγορά Ζέμουν αναδεικνύει την καινοτόμα προσέγγιση του εστιατορίου «Koordinata», που φέρνει το fine dining στην καρδιά της τοπικής κοινότητας. Το ταξίδι κλείνει με μια μοναδική διαδρομή καγιάκ στον Δούναβη, προσφέροντας πανοραμική θέα στην πόλη.
Παράδοση, θρησκεία και γεύσεις: Η καρδιά της σερβικής κουζίνας
Η επίσκεψη στο οικογενειακό εστιατόριο «Rubin», μέσα στο δάσος κοντά στο Βελιγράδι, φέρνει στην επιφάνεια συνταγές τρίτης γενιάς, ευλαβικά διατηρημένες από την οικογένεια με σεβασμό στη γαστρονομική κληρονομιά. Η ορθόδοξη παράδοση, κοινό στοιχείο μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, αποτυπώνεται στην επίσκεψη στον μεγαλοπρεπή Καθεδρικό ναό του Αγίου Σάββα, ένα αριστούργημα των Βαλκανίων.
Αναβίωση παραδοσιακών γεύσεων μέσα από σύγχρονες τεχνικές
Στον ιστορικό χώρο «Klub književnika», ο σεφ Branko Kisić αναζωογονεί ξεχασμένες σερβικές συνταγές, συνδυάζοντας γαλλική τεχνική με σεβασμό στην παράδοση, ενώ το ταξίδι ολοκληρώνεται με ένα κοινό γεύμα στο «Mezestoran Dvoriste», όπου ελληνικοί και σερβικοί μεζέδες ενώνονται σε ένα τραπέζι γεμάτο φιλία και ευχές για «Καλή αντάμωση».
Μην χάσετε το επόμενο επεισόδιο του «Akis’ Food Tour» το Σάββατο 21 Ιουνίου στις 21:00 στον Alpha, για να ανακαλύψετε μαζί με τον Άκη Πετρετζίκη τις κρυφές γευστικές γωνιές του Βελιγραδίου.
Δείτε το trailer εδώ: