Μια μοναδική γαστρονομική εξερεύνηση μέσα από το οδοιπορικό του Άκη Πετρετζίκη στην καρδιά της δυτικής Μακεδονίας.
Η μαγεία της γεύσης στην καρδιά της Κοζάνης
Το «Akis’ Food Tour» συνεχίζει το ταξίδι του γεμάτο με αυθεντικές γεύσεις και παραδοσιακές τεχνικές. Απόψε στις 21:00, σας καλεί να γνωρίσετε την Κοζάνη, μια περιοχή όπου οι τοπικές γεύσεις και οι ανθρώπινες ιστορίες συνδυάζονται σε ένα αξέχαστο γευστικό πανόραμα.
Ανακαλύπτοντας τα μυστικά των τοπικών προϊόντων
Η περιήγηση ξεκινά στο πρωτότυπο καφέ Green Wagon, ένα παλιό βαγόνι τρένου που αναγέννησε ο νεαρός επιχειρηματίας Πέτρος Χαλβατζής. Στην Άνω Κώμη, ο Άκης μαθαίνει από τους παραγωγούς Δημήτρη και Πάρη για την παραδοσιακή καλλιέργεια των πράσων, η οποία περιλαμβάνει το μοναδικό πλύσιμο στη ρυάκι που διατηρεί αναλλοίωτη τη γεύση και τη φρεσκάδα τους.
Η Κρόκος Κοζάνης: ο “χρυσός” της γαστρονομίας
Στο χωριό Κρόκος, η επίσκεψη στον Συνεταιρισμό Κρόκου Κοζάνης αποκαλύπτει τη φροντίδα και το μεράκι των γυναικών στην επεξεργασία του πολύτιμου μπαχαρικού. Στην ταράτσα του ιστορικού κτιρίου, ο Άκης δοκιμάζει μία αρωματική κρεμώδη σούπα με κρόκο, που αποτυπώνει μοναδικά τη χαρακτηριστική γεύση αυτής της εξαιρετικής πρώτης ύλης.
Παράδοση, μουσική και τοπικές γεύσεις στη Νεράιδα
Στο μαγευτικό χωριό Νεράιδα με θέα στη λίμνη Πολυφύτου, η εμπειρία ολοκληρώνεται σε μια παραδοσιακή ταβέρνα, τη «Φωλιά». Εκεί, ο Τάσος μαγειρεύει τοπικό γουλιανό με σκορδαλιά και, συνοδεύοντας τη γευστική απόλαυση, ξαναζωντανεύει την παράδοση με αυθεντικούς ήχους μπουζουκιού, δημιουργώντας την απόλυτη ατμόσφαιρα γλεντιού.
Γαστρονομικές γωνιές και παραδοσιακά εδέσματα στην πόλη
Τη δεύτερη μέρα, ο Άκης εξερευνά την πόλη της Κοζάνης: από τον φούρνο Βαμβακά με τη φημισμένη τυρόπιτα, το ιστορικό σαντουιτσάδικο Λάτσκος με τα ιδιαίτερα hot dog μέχρι το ζαχαροπλαστείο Γαρδένια, όπου παραδοσιακές συνταγές παίρνουν νέα ζωή από τη νεότερη γενιά.
Στη Άνω Κώμη, οι τοπικές μαγείρισσες ενώνουν τη μαγειρική τέχνη με την παράδοση, συμμετέχοντας μαζί με τον Άκη στο μαγείρεμα τριών διαφορετικών ειδών πίτας, ενώ στο Πολιτιστικό Κέντρο η παράδοση ζωντανεύει μέσα από τον παραδοσιακό χορό των νέων. Η Γιορτή Πράσου, γεμάτη κέφι και εκπλήξεις, ολοκληρώνει αυτή την αξέχαστη εμπειρία.
Αυθεντικές γεύσεις και άνθρωποι που τιμούν την παράδοση
Το Akis’ Food Tour στην Κοζάνη όχι μόνο αναδεικνύει την τοπική γαστρονομία αλλά τιμά τους ανθρώπους που διατηρούν ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής με πάθος και σεβασμό.
Μην χάσετε το επεισόδιο απόψε στις 21:00, αποκλειστικά στον Alpha, και ζήστε ένα γευστικό ταξίδι γεμάτο ανακαλύψεις, συνταγές και αυθεντικές στιγμές.
Δείτε το trailer: