Ο διεθνούς φήμης γλύπτης Νίκος Φλώρος μίλησε για την απογοήτευσή του από την ελληνική ανταπόκριση στο γλυπτό του για τη Μαρία Κάλλας και αποκάλυψε μια απίστευτη απαίτηση.
Ο Νίκος Φλώρος και το «γλυπτό της Κάλλας»: Μια ιστορία εγκατάλειψης
Στην εκπομπή The 2Night Show, ο Νίκος Φλώρος, γνωστός για τα έργα του από αλουμίνιο, μοιράστηκε την πικρή εμπειρία του σχετικά με την Ελλάδα. Δημιούργησε ένα μνημειώδες γλυπτό της Μαρίας Κάλλας για τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, ένα έργο ύψους 2,5 μέτρων και βάρους μισού τόνου, χρηματοδοτώντας το ο ίδιος, ακόμη και πουλώντας σπίτι. Το κόστος ξεπέρασε τις 200.000 ευρώ.
«Ζήτησα μόνο δύο τετραγωνικά μέτρα, δεν ήθελα χρήματα», είπε ο Φλώρος. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος γλύπτης, με εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία όπως το Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης, ήθελε απλώς το έργο να εκτεθεί στην πατρίδα της Κάλλας, στην Ελλάδα.
«Ελληνική σημαία; Δεν ταιριάζει…» – Η απαίτηση που πλήγωσε
Το αποκορύφωμα της απογοήτευσης ήρθε όταν, κατά τις συζητήσεις του με ελληνικούς πολιτιστικούς φορείς, δέχθηκε ένα σοκαριστικό αίτημα: να αφαιρέσει την ελληνική σημαία από το γλυπτό. «Μου είπαν ότι δεν ταίριαζε στο έργο», αποκάλυψε ο Νίκος Φλώρος. «Αυτό με πλήγωσε βαθιά. Όχι για μένα, αλλά για τη Μαρία Κάλλας. Την έδιωξαν πάλι από την Ελλάδα», τόνισε.
Η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, δεν βρήκε χρόνο να τον συναντήσει. «Έχω εκθέσει στο Μητροπολιτικό, στο μουσείο του Ελ Γκρέκο. Εδώ δεν άνοιξε καμία πόρτα», είπε με πικρία. «Δεν είχαν την περιέργεια να δουν ποιος είμαι; Ας με είχαν ψάξει στο Google», πρόσθεσε.
Το γλυπτό ταξιδεύει, η Ελλάδα απουσιάζει
Ενώ η Ελλάδα αδιαφόρησε, το γλυπτό της Κάλλας ταξιδεύει ήδη στον κόσμο. Έχει παρουσιαστεί με επιτυχία στη Βενετία, τη Ρώμη και πρόσφατα στο Παρίσι, στο συνέδριο της UNESCO, όπου απέσπασε τα βλέμματα και το θαυμασμό. Ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του, Μπριζίτ, εντυπωσιάστηκαν από το έργο. Ο Νίκος Φλώρος βρίσκεται σε συζητήσεις για μόνιμη τοποθέτηση του γλυπτού στο Παρίσι ή στην έδρα της UNESCO.
«Δεν θα το έφερνα πια στην Ελλάδα»
«Αν μου πουν τώρα να το φέρω, δεν θα το έκανα. Πραγματικά ξενέρωσα», δήλωσε ο καλλιτέχνης. Η ιστορία του γλυπτού είναι για τον ίδιο μια ιστορία εγκατάλειψης και αδιαφορίας από τη χώρα που θα έπρεπε να τιμά την διάσημη καλλιτέχνιδα. Το έργο, που για τον Φλώρο μεταφέρει μηνύματα ταυτότητας και πολιτισμού, βρήκε στέγη αλλού, μακριά από την Ελλάδα.