Ο Γιώργος Κιμούλης επιστρέφει στο θέατρο με την τραγωδία «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή, δίνοντας μια συγκλονιστική ερμηνεία που αντηχεί τις σύγχρονες αναζητήσεις της ανθρώπινης ψυχής.
Ο Γιώργος Κιμούλης και η νέα του θεατρική πρόκληση
Σε μια πολύ σημαντική τηλεοπτική συνέντευξη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», ο Γιώργος Κιμούλης μίλησε για την παράσταση «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή, έναν ρόλο που θα παρουσιάσει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Πρόκειται για την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά τις έντονες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, αλλά και τη διαγραφή του από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.
Η σημασία του έργου «Φιλοκτήτης» στην σημερινή εποχή
Ο ηθοποιός ανέφερε πως ο Σοφοκλής δημιούργησε την τραγωδία σε μια περίοδο αμφιβολιών για τη δημοκρατία και τις αξίες της κοινωνίας. Η τραγωδία του Φιλοκτήτη αντικατοπτρίζει ένα κοινωνικό και ψυχολογικό βάρος που παραμένει επίκαιρο, καθώς «οι απλές αξίες συχνά θεωρούνται αναχρονιστικές», σύμφωνα με τον ίδιο.
«Η τέχνη δεν είναι ούτε καθοδήγηση ούτε παρηγοριά», τόνισε ο Κιμούλης, «αλλά μια συνεχής υπενθύμιση αυτών που ο άνθρωπος τείνει να λησμονεί. Η προσπάθεια για το καλύτερο είναι πάντα σημαντική, ακόμα κι αν φαίνεται ατελέσφορη».
Η προσωπική διάσταση της δημόσιας τοποθέτησης
Παρά τις δικαστικές εξελίξεις που τον αφορούν, ο ηθοποιός επέλεξε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην παράσταση και το καλλιτεχνικό του έργο, αποφεύγοντας να σχολιάσει άλλα ζητήματα.
Ιστορικό των καταγγελιών και η επίδρασή τους στο κίνημα #MeToo στην Ελλάδα
Η δημόσια καταγγελία της ηθοποιού Ζέτας Δούκα, τον Ιανουάριο του 2021, για λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία που υπέστη από τον Γιώργο Κιμούλη κατά τη διάρκεια συνεργασίας τους το 2008-2009, αποτέλεσε τομή για το ελληνικό #MeToo. Η ηθοποιός κατέθεσε περιστατικά έντονης έντασης και απαξίωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός σοκαριστικού περιστατικού κατά τη διάρκεια της περιόδου των γεγονότων για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, όπου, όπως περιέγραψε, υπήρξε βίαιη συμπεριφορά επί σκηνής.
Οι αποκαλύψεις της Δούκα ενθάρρυναν και άλλους ηθοποιούς, όπως η Κατερίνα Γερονικολού, η Δώρα Χρυσικού και ο Νίκος Ψαρράς, να μιλήσουν δημόσια για παρόμοιες εμπειρίες. Αντίθετα, ο Γιώργος Κιμούλης αρνείται τις κατηγορίες και έχει κινηθεί νομικά καταθέτοντας αγωγές εναντίον της Ζέτας Δούκα και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.
Η επανεμφάνιση του Γιώργου Κιμούλη στο θεατρικό προσκήνιο με το έργο του Σοφοκλή διερευνά τις παλιές και νέες προκλήσεις της ανθρώπινης φύσης, ενώ παράλληλα προκαλεί σημαντικές συζητήσεις για την ηθική και κοινωνική ευθύνη στη σύγχρονη τέχνη.