Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, σε μια σπάνια εξομολόγηση, μίλησε για τον πατέρα της, Μίκη Θεοδωράκη, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της ζωής τους.
Η ζωή στο πλευρό του Μίκη Θεοδωράκη: Παιδικά χρόνια και αγώνες
Η κόρη του αείμνηστου συνθέτη, Μαργαργίτα Θεοδωράκη, μοιράστηκε στην εκπομπή “Στούντιο 4” της ΕΡΤ, αναμνήσεις από τα παιδικά της χρόνια στη Νέα Σμύρνη, μια περίοδο που συνέπεσε με την άνοδο της φήμης του πατέρα της, αλλά και με δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα, όπως η περίοδος της Χούντας.
«Ήταν ένας πατέρας απλός, πατροπαράδοτος, πάντα δίπλα μας», ανέφερε συγκινημένη. Περιέγραψε τον Μίκη Θεοδωράκη ως αγωνιστή, έναν άνθρωπο που δεν δίστασε να έρθει αντιμέτωπος με την εξουσία και να ζήσει την εξορία. «Μεγαλώσαμε μέσα στη Χούντα, ζήσαμε τον Θεοδωράκη τον αγωνιστή, τον εξόριστο. Πήγαμε μαζί του στην εξορία. Μια Πρωτομαγιά μας φυγάδευσαν από την Αθήνα, κάνοντας δήθεν κρουαζιέρα με Γάλλους “κομάντος”. Εμείς νομίζαμε ότι πηγαίναμε εκδρομή. Πήγαμε Χίο και από εκεί Σμύρνη… δεν φοβηθήκαμε ποτέ», είπε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, τονίζοντας την έλλειψη φόβου που ένιωθαν ακόμη και στις πιο κρίσιμες στιγμές.
Σχέση πατέρα-κόρης: Οι αποστάσεις και η συμφιλίωση μέσω της γραφής
Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη δεν έκρυψε τις δύσκολες στιγμές στη σχέση της με τον πατέρα της, ιδιαίτερα την περίοδο 2010-2015. «Υπήρξαν χρόνια δύσκολα, ειδικά ανάμεσα στο 2010 και το 2015. Είχα απομακρυνθεί, εκείνος θεώρησε πως δεν έπρεπε να φύγω. Υπήρξε απομόνωση και πίκρα, και δεν σου κρύβω πως και στο τέλος της ζωής του ήμασταν ακόμη σε απόσταση», εξομολογήθηκε.
Η ανατροπή ήρθε απρόσμενα, μέσα από μια φωτογραφία από την Κόκκινη Πλατεία τον Αύγουστο του 1970. «Κάποιος με ρώτησε πού τραβήχτηκε. Ήταν από την Κόκκινη Πλατεία, τον Αύγουστο του ’70. Άρχισα να γράφω μια μικρή λεζάντα, μετά μια παράγραφο, ύστερα μία ακόμη. Ο μπαμπάς τις διάβασε και ενθουσιάστηκε. “Γράψε κι άλλο”, μου είπε. Έτσι ξεκίνησα να γράφω – μέσα από τις φωτογραφίες ξαναβρήκα τον πατέρα μου. Με διάβασε. Με κατάλαβε», περιέγραψε η Μαργαρίτα, δίνοντας έμφαση στη δύναμη της γραφής ως μέσο επικοινωνίας και συμφιλίωσης.
Πνευματική κληρονομιά και διαθήκη: Πικρία αλλά και κατανόηση
Το βιβλίο που προέκυψε από τις αναμνήσεις αυτές, αποτέλεσε τη γέφυρα επικοινωνίας και συμφιλίωσης με τον Μίκη Θεοδωράκη. «Πονούσα που είχαμε αυτή την απόσταση. Όταν δεν μπορούσε πια να περπατήσει, πήγαινα και τον έβλεπα. Και κάποια στιγμή, μέσα από αυτά που του διάβασα, μου είπε “δεν έφταιγες εσύ – συγγνώμη”», ανέφερε συγκινημένη η Μαργαρίτα.
Ωστόσο, δεν έκρυψε την πικρία της για τη διαθήκη του πατέρα της, ιδιαίτερα όσον αφορά την πνευματική του κληρονομιά. «Δεν μας αδίκησε οικονομικά. Όμως την πνευματική του κληρονομιά τη μετέφερε αλλού. Δεν μου είχε εμπιστοσύνη. Ξέρω γιατί… αλλά είχε άδικο. Εγώ μεγάλωσα με τη μουσική του, δούλεψα για τη μουσική του, του απέδειξα ότι μπορούσα να συνεχίσω. Πονούσε αυτό. Αλλά το κατανοώ. Ίσω τελικά έτσι είναι πιο ελαφρύ το φορτίο», εξήγησε, δείχνοντας κατανόηση παρά τον προσωπικό της πόνο.
Ο χαρακτήρας του Μίκη Θεοδωράκη και η υπόθεση Νίκου Θεοδωράκη
Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη περιέγραψε τον πατέρα της ως «αγαησιάρη, γλυκό και δοτικό», έναν άνθρωπο που «σε τραβούσε, σε έκανε δικό του». Μίλησε επίσης για την υπόθεση του Νίκου Θεοδωράκη, ο οποίος διεκδίκησε το επίθετο του συνθέτη. «Νευρίασα. Πήγαμε στα δικαστήρια. Τη δεύτερη φορά δεν μας ειδοποίησαν, δεν παρασταθήκαμε και καταδικάστηκε ερήμην. Δεν τον αναγνωρίζω. Για μένα είναι γελοίο. Ήμασταν δύο τα παιδιά του. Δεν δέχομαι τεστ DNA», είπε η Μαργαρίτα, ξεκαθαρίζοντας τη θέση της.
Μια ταινία για τον Μίκη Θεοδωράκη;
Τέλος, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει στα σκαριά η δημιουργία μιας ταινίας αφιερωμένης στον πατέρα της, μια ιδέα που θα τιμήσει το έργο και τη ζωή του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη.