Η συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision προκαλεί έντονες συζητήσεις και αμφισβητήσεις σχετικά με την αξιοπιστία του televoting.
Αντιδράσεις και δημόσιες τοποθετήσεις για το τηλεοπτικό κοινό
Η διαμάχη για τα αποτελέσματα της Eurovision εντάθηκε μετά τις δηλώσεις ραδιοτηλεοπτικών φορέων της Ισλανδίας και της Φινλανδίας, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός μπήκε ανοιχτά στο θέμα, εκφράζοντας ανησυχίες για πιθανή μεθόδευση ψηφοφορίας υπέρ του Ισραήλ. Το ισπανικό RTE έθεσε περαιτέρω υποψίες για χειραγώγηση των ψήφων.
Η επίσημη θέση της EBU για τη διαφάνεια στην ψηφοφορία
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η EBU (Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση) απάντησε δημόσια για πρώτη φορά, αποσαφηνίζοντας τη διαδικασία ψηφοφορίας στον διαγωνισμό.
Σε επιστολή του στο eurovision.tv, ο Martin Green, διευθύνων σύμβουλος της EBU και υπεύθυνος για τη Eurovision, τόνισε:
- Το σύστημα ψηφοφορίας της Eurovision εφαρμόζει πολλαπλά επίπεδα ασφαλείας και αυστηρούς κανόνες για την εξασφάλιση αδιάβλητων αποτελεσμάτων.
- Η συνεργασία με την Once Germany GmbH περιλαμβάνει τη χρήση εφεδρικών συστημάτων και πολλαπλών πλατφορμών για την ασφαλή μετάδοση των ψήφων.
- Ειδικά σχεδιασμένα αυτόνομα συστήματα πρόληψης απάτης παρακολουθούν τη διαδικασία σε πραγματικό χρόνο, με πάνω από 60 άτομα σε Κολωνία, Βιέννη και Άμστερνταμ να ελέγχουν την εγκυρότητα των στοιχείων.
- Κάθε αποτέλεσμα υποβάλλεται σε αυστηρό έλεγχο με την «αρχή των 8 ματιών», που περιλαμβάνει εξέχοντες υπαλλήλους με πολυετή εμπειρία.
- Ο περιορισμός 20 ψήφων ανά άτομο και μέθοδο ψηφοφορίας ενθαρρύνει ευρεία συμμετοχή και αποτρέπει τη διαστροφή του τελικού αποτελέσματος.
Δέσμευση για συνεχή βελτίωση και διαφάνεια
Ο Martin Green τόνισε ότι η EBU παρακολουθεί και αξιολογεί διαρκώς τις διαδικασίες, δηλώνοντας: «Θα συνεργαστούμε με τα Μέλη μας για να εξετάσουμε τυχόν ανησυχίες και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη διαφάνεια του διαγωνισμού».