Η ζωντανή αφήγηση πίσω από το πορτρέτο της Άννας Παναγιωταρέα από τον Παναγιώτη Τέτση
Η προσωπογραφία της Άννας Παναγιωταρέα, που εκτίθεται σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη, βρίσκεται ανάμεσα σε 160 αριστουργήματα του Παναγιώτη Τέτση, υπό τον τίτλο «Η εμμονή του βλέμματος». Το έργο αυτό αποτυπώνει όχι μόνο την τέχνη, αλλά και μια βαθιά φιλία που συνδέει δύο σπουδαίες προσωπικότητες της ελληνικής κουλτούρας.
Η ιδιαίτερη σχέση μεταξύ της δημοσιογράφου-καθηγήτριας και του μεγάλου ζωγράφου ξεκίνησε το 1978 και εξελίχθηκε σε μια ζεστή συντροφιά γεμάτη σεβασμό και εκτίμηση που κράτησε πάνω από δύο δεκαετίες.
Η ιστορική Πρωτομαγιά του 2005 και η δημιουργία του πορτρέτου
Σε μια ηλιόλουστη μέρα στην Ύδρα, όπου ο Παναγιώτης Τέτσης είχε καλέσει τους αγαπημένους του φίλους, η Άννα Παναγιωταρέα ήταν παρούσα σε μια συγκινητική στιγμή. Μετά την ολοκλήρωση γυρισμάτων ενός ντοκιμαντέρ στο εργαστήρι του, στην παλιά κατοικία της μητέρας του, ο Τέτσης ζήτησε από την Άννα να καθίσει για να ζωγραφίσει το πρόσωπό της.
Χρησιμοποιώντας την τεχνική γκουάς, ο ζωγράφος δημιούργησε μια προσωπογραφία με ανοιχτούς τόνους και λευκή αδιαφάνεια, αποτυπώνοντας με μοναδικό τρόπο το φως και τη ζωντάνια της στιγμής. Όπως αφηγήθηκε η ίδια η Άννα, ο Τέτσης ήταν τόσο απορροφημένος από τη δημιουργία του που, κατά κάποιον τρόπο, εκμηδένισε την παρουσία της.
Μια έκθεση-φόρος τιμής: «Οι φίλοι μου»
Λίγους μήνες μετά, τον Δεκέμβριο του 2005, η προσωπογραφία της Άννας αποτέλεσε μέρος της έκθεσης «Οι φίλοι μου» στη γκαλερί Νέες Μορφές. Εκεί, ο Τέτσης παρουσίασε έντεκα αξέχαστα πορτρέτα φίλων του, αντιπροσωπεύοντας τη βαθιά και πολύπλευρη σχέση που είχε με τον περίγυρό του. Το έργο απέσπασε θερμές κριτικές και ανέδειξε την ανθρώπινη πλευρά του καλλιτέχνη.
Μια φιλία γεμάτη σεβασμό και τρυφερότητα
Η σχέση ανάμεσα στην Άννα Παναγιωταρέα και τον Παναγιώτη Τέτση ήταν κάτι παραπάνω από απλή φιλία. Ήταν μια αλληλεπίδραση που βασιζόταν στον αμοιβαίο σεβασμό, την αγάπη για την τέχνη και την αίσθηση της σιωπηλής συντροφικότητας. Η ίδια η Άννα αναφέρει πως τον φώναζε με το χαϊδευτικό «Τετσούλη» – ένα παρατσούκλι που πλέον είχε καθιερωθεί με γέλιο και αισιοδοξία.
Οι εμβληματικές τους συναντήσεις, πολλές φορές στο παλιό καφενείο της Ύδρας ή στα γραφεία της ΕΡΤ, όπου είχαν γνωριστεί, αποτέλεσαν το σκηνικό όπου η τέχνη και η ζωή μπλέχτηκαν με έναν ιδιαίτερο, απολαυστικό τρόπο.
Ένα προσωπικό δώρο και μια κληρονομιά που ζει
Η προσωπογραφία, με τη χειρόγραφη αφιέρωση του Τέτση στο κάτω μέρος, αποτελεί ένα μοναδικό προσωπικό κειμήλιο για την Άννα, αλλά και για τους θαυμαστές της ελληνικής σύγχρονης τέχνης. Το έργο αυτό εκτίθεται σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη ως δάνειο καρδιάς και απόδειξη μιας ζωής που πέρασε μέσα από χρώματα, φιλίες και ενθύμια.
Η ιστορία πίσω από το πορτρέτο διδάσκει πως η τέχνη είναι μια ζωντανή υπόθεση που ανθίζει μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις και την κοινή δημιουργικότητα.