Εξερευνώντας τις πρόσφατες σεισμικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο και τις επιπτώσεις τους στην Ελλάδα.
Η επίδραση του ρήγματος Ανατολίας στην Ελλάδα
Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ειδικός στην Τεκτονική και Εφαρμοσμένη Γεωλογία, ανέλυσε στην εκπομπή «Στούντιο 4» τη σύνδεση μεταξύ των σεισμών στην Τουρκία και της σεισμικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε, σεισμοί που εκδηλώνονται στο ρήγμα της Ανατολίας έχουν άμεση επίδραση στο ελληνικό έδαφος, σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπου οι επιπτώσεις είναι μηδαμινές.
Προβλέψεις για τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη
Αναφερόμενος στον πρόσφατο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, ο καθηγητής σημείωσε ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα προβλέπει έναν μεγαλύτερο σεισμό, μεγέθους έως 7,8 Ρίχτερ, λόγω του μεγέθους του ανοιχτού μέρους του ρήγματος. Η πιθανή καταστροφή εκτιμάται να πλήξει περίπου το 1/3 των παλαιών και ασθενών κατασκευών, επιβαρύνοντας σημαντικά έναν πληθυσμό 17 εκατομμυρίων κατοίκων που ζουν σε στενούς αστικούς χώρους.
Η αναπόφευκτη σεισμική δραστηριότητα και οι συνέπειές της
Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε ο αναμενόμενος ισχυρός σεισμός μέχρι το 2020, ο κ. Λέκκας υπογραμμίζει ότι το ενεργειακό φορτίο στο ρήγμα αυξάνεται και η εκδήλωση ενός μεγάλου σεισμού είναι «νομοτέλεια». Τα 12 τμήματα του ρήγματος της Ανατολίας έχουν ήδη ενεργοποιηθεί, με το τελευταίο να παραμένει αδρανές στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.
Χρονικός ορίζοντας και επόμενα βήματα
Ο καθηγητής σημείωσε πως ο επόμενος μεγάλος σεισμός μπορεί να συμβεί από στιγμή σε στιγμή, με μέσο όρο κάθε 2-3 χρόνια μετά τον προηγούμενο. Μετά την εκδήλωση του σεισμού, θα είναι απαραίτητη μια λεπτομερής ανάλυση για να εκτιμηθεί η δυνατότητα περαιτέρω επιρροής στην Ελλάδα, ειδικά όσον αφορά το ρήγμα της Ανατολίας και τη σεισμική ασφάλεια των ελληνικών περιοχών.