Η Ακαδημία Κινηματογράφου αλλάζει τους κανόνες της για την ψηφοφορία στα βραβεία Όσκαρ, απαιτώντας από τα μέλη της να παρακολουθούν όλες τις υποψήφιες ταινίες.
Νέοι Κανονισμοί για την Ψηφοφορία στα Βραβεία Όσκαρ
Σε μια σημαντική αναθεώρηση των διαδικασιών, η Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε ότι από την 98η απονομή Όσκαρ, που θα διεξαχθεί στις 15 Μαρτίου 2026, όλα τα μέλη θα είναι υποχρεωμένα να έχουν παρακολουθήσει την κάθε ταινία στην κατηγορία που θέλουν να ψηφίσουν.
Απαίτηση Προβολής Όλων των Υποψηφίων Ταινιών
Η νέα πολιτική αναφέρει πως: «Τα μέλη της Ακαδημίας θα πρέπει να δουν όλες τις υποψήφιες ταινίες σε κάθε κατηγορία πριν συμμετάσχουν στην ψηφοφορία», εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη διαφάνεια και δικαιοσύνη στη διαδικασία ανάδειξης των νικητών.
Μέχρι σήμερα, οι ψηφοφόροι ορκίζονταν απλώς ότι είχαν δει τις ταινίες, ωστόσο, συχνά κάποιοι βασίζονταν στην δημοσιότητα ή τις συστάσεις για να αποδώσουν την ψήφο τους, χωρίς να έχουν παρακολουθήσει πραγματικά την παραγωγή.
Διαδικασίες Επαλήθευσης Προβολής
Η Ακαδημία δεν έχει ακόμη καθορίσει ακριβώς τον μηχανισμό επιβεβαίωσης της παρακολούθησης, ωστόσο, σύμφωνα με το Hollywood Reporter, πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί ειδική πλατφόρμα streaming αποκλειστικά για τα μέλη της.
Όσοι παρακολουθήσουν τις ταινίες σε φεστιβάλ ή σινεμά, θα πρέπει να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο με πληροφορίες για το πότε και πού πραγματοποιήθηκε η προβολή, διασφαλίζοντας έτσι την εγκυρότητα της ψηφοφορίας.
Προώθηση Υποψήφιων Ταινιών και Ισορροπία στις Κατηγορίες
Τα στούντιο συνηθίζουν να προωθούν τις υποψήφιες παραγωγές τους με εκτεταμένες διαφημιστικές ενέργειες, όπως δημόσιες προβολές και συμμετοχή σε φεστιβάλ, ειδικά για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.
Ωστόσο, αυτή η προώθηση δεν ισχύει πάντα για άλλες κατηγορίες, γεγονός που συχνά οδηγεί σε άνιση προβολή και ψήφους που δεν βασίζονται σε πλήρη αξιολόγηση.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Βραβεία Όσκαρ
Επιπλέον, η Ακαδημία ανακοίνωσε πως η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε ταινίες δεν αποκλείει αυτόματα την υποψηφιότητά τους για βραβεία. Παραδείγματα είναι οι φετινές ταινίες The Brutalist και Emilia Perez, όπου εφαρμόστηκαν τεχνολογίες AI χωρίς να εμποδίσουν τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.
Με αυτές τις αλλαγές, η Ακαδημία επιδιώκει να ενισχύσει τη διαφάνεια και την ποιότητα της διαδικασίας απονομής των Όσκαρ, προωθώντας μία πιο αντικειμενική και πλήρη αξιολόγηση των υποψηφίων ταινιών.