Η ισχυρή παρουσία γυναικών πιανιστριών αποδεικνύει την ολοκληρωτική ισότητα στο χώρο της κλασικής μουσικής.
Η ανάδειξη των γυναικών πιανιστριών σε διεθνές επίπεδο
Η εντυπωσιακή ερμηνεία της Γιούτζα Ουάνγκ στη συναυλία της Ορχήστρας Δωματίου Μάλερ στο Ηρώδειο (15/7) επισημαίνει τη σημασία της γυναικείας παρουσίας στο πιάνο, ένα όργανο με παγκόσμια απήχηση. Παρά τη συμβολική άσκηση διεύθυνσης από την Ουάνγκ, η ορχήστρα επιβεβαίωσε το υψηλό μουσικό τους επίπεδο, αποτυπώνοντας με ακρίβεια και αισθητική το έργο του Μπετόβεν και το Οκτέτο πνευστών του Στραβίνσκυ.
Ερμηνευτικά χαρακτηριστικά στα ρομαντικά κοντσέρτα
Η 38χρονη πιανίστα παρουσίασε με άνεση το 2ο Κοντσέρτο για πιάνο του Σοπέν, συνδυάζοντας δεξιοτεχνία με ευαίσθητη φραστική, αν και παρέλειψε την πιο γλαφυρή ανάδειξη των μπελκαντίστικων στοιχείων και της συναισθηματικής ειλικρίνειας. Στο 1ο Κοντσέρτο του Τσαϊκόφσκι, η Ορχήστρα Δωματίου Μάλερ με τα 47 μέλη της επέφερε ένταση, ωστόσο η ανοιχτή ακουστική του Ηρωδείου περιόρισε τη δραματουργική σύγκρουση. Η Ουάνγκ απέδωσε με κομψότητα και ψηφιακή ακρίβεια, αλλά έχασε την ψυχολογική βαρύτητα της μουσικής.
Μελωδικές και ρυθμικές αποχρώσεις σε δυο σημαντικές φεστιβαλικές βραδιές
Τρεις εβδομάδες νωρίτερα, στο Λονδίνο, η Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα υπό τον επικεφαλής Βασίλυ Πετρένκο παρουσίασε το πρόγραμμα “Φώτα στο σκοτάδι”, δίνοντας φωνή σε δύο συνθέτριες του 20ού αιώνα, που είχαν να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια του φύλου και της φυλής.
- Ντόροθυ Χάουελ: Το συμφωνικό ποίημα “Λάμια” συσχετίζεται με το ομώνυμο ποίημα του Κητς και αναπαριστά τον τραγικό έρωτα ανάμεσα σε ένα ερπετό μεταμορφωμένο σε γυναίκα και τον αγαπημένο του Λύκιο. Η μουσική της ξεχωρίζει για τη λυρική ενορχήστρωση και τις ποιμενικές ατμόσφαιρες.
- Φλώρενς Πράις: Η πρώτη Αφροαμερικανίδα συνθέτρια που άκουσε τη μουσική της από μεγάλη συμφωνική ορχήστρα, έδωσε το Κοντσέρτο για πιάνο σε μία κίνηση, το οποίο ερμηνεύτηκε με ζωντάνια από τη νεαρή πιανίστα Τζενέμπα Κάννε-Μέισον, αναδεικνύοντας αφρικανικά θέματα, spiritual και έντονο ρυθμό, ενώ εντυπωσίασε και η ρυθμικά αψεγάδιαστη Τοκκάτα του Προκόφιεφ ως έξτρα.
Η κορύφωση με Τσαϊκόφσκι
Η 4η Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι, υπό την καθοδήγηση του Πετρένκο, προσέφερε ένα συναρπαστικό ακρόαμα γεμάτο δραματική ένταση και εκφραστική έκρηξη. Η αρμονική συνεργασία εγχόρδων, φύλλων και χάλκινων αποδόθηκε με εκπληκτική τεχνική και συναισθηματικό βάθος. Ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε το πικκόλο φλάουτο του Κύπριου μουσικού Διομήδη Δημητριάδη, που καταξίωσε την εκτέλεση.
Η θεατρική δυναμική και οι λεπτές εναλλαγές της συμφωνίας μετουσιώθηκαν σε μια από τις σπάνιες και αξέχαστες ερμηνείες του ρεπερτορίου, που κέρδισε τον ενθουσιασμό του κοινού στο Royal Festival Hall.
Λεζάντα πρώτης φωτογραφίας: Η Κινέζα πιανίστα Γιούτζα Ουάνγκ ερμηνεύει το 1ο “Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα” του Τσαϊκόφσκι συνοδευόμενη από την Ορχήστρα Δωματίου Μάλερ κατά τη διάρκεια συναυλίας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών (Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 15/7) © Θωμάς Δασκαλάκης