Η απόφαση της Ούλρικα Γιόνσον να κόψει το αλκοόλ για πάντα αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς, καθώς η νηφαλιότητά της άλλαξε ριζικά τη ζωή της.
Η προσωπική μάχη με τον εθισμό στο αλκοόλ
Η διάσημη παρουσιάστρια μίλησε ανοιχτά σε ένα επεισόδιο του podcast Untapped με τον Σπένσερ Μάθιους, αποκαλύπτοντας την εμπειρία της από την αποχή από το αλκοόλ και τον τρόπο που αυτή μεταμόρφωσε τη ζωή της προς το καλύτερο. Σε μια εξομολογητική επιστολή στο The Times, η Ούλρικα αναγνώρισε ότι το πρόβλημα της άρχισε να γίνεται εμφανές όταν το αλκοόλ έγινε ο «φίλος» της σε δύσκολες στιγμές, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια έντονου άγχους και προσωπικών προκλήσεων.
Η σημασία της αυτογνωσίας και της υποστήριξης
Παρά το γεγονός ότι αρχικά απέκρυπτε το πόσο έπινε, η Ούλρικα βρέθηκε αντιμέτωπη με την αλήθεια μέσω παρεμβάσεων φίλων και οικογένειας που κατάλαβαν το μέγεθος του προβλήματος. Όπως περιγράφει, η διαδικασία της αποδοχής ότι είναι αλκοολική ήταν «απεγνωσμένα παράξενη», καθώς πάντα θεωρούσε ότι είχε τον έλεγχο της ζωής της και της οικογένειάς της.
Η συμμετοχή σε συναντήσεις στήριξης χαρακτηρίζεται από την ίδια ως «θρησκευτική» και αποτελεί πυλώνα στη νέα της ζωή, ενισχύοντας την απόφασή της να βάλει τη νηφαλιότητα ως προτεραιότητα για να μπορέσει να είναι παρούσα για τα παιδιά της.
Σημάδια που δείχνουν ότι το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τη ζωή μας
Ο Dr. Richard Piper, διευθύνων σύμβουλος του Alcohol Change UK, επισημαίνει πως πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε μια κλίμακα βλαβών λόγω αλκοόλ, από προβλήματα ύπνου και hangovers μέχρι σοβαρότερες παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και κατάθλιψη.
- Κατανάλωση άνω των 14 μονάδων αλκοόλ εβδομαδιαίως σε σταθερή βάση.
- Αδυναμία να θυμηθούμε πότε ήταν η τελευταία μέρα που δεν ήπιαμε αλκοόλ.
- Συχνή σκέψη και σχεδιασμός για το επόμενο ποτό.
- Κρυφές συνήθειες αλκοόλ και άρνηση ή επιθετική συμπεριφορά γύρω από την κατανάλωση.
Άλλα σημάδια είναι η κατανάλωση νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η προτίμηση του αλκοόλ αντί άλλων δραστηριοτήτων, και η ανησυχία των οικείων μας για το πόσο πίνουμε.
Βρείτε βοήθεια και υποστήριξη
Αν αναγνωρίζετε κάποια από τα παραπάνω στον εαυτό σας ή σε κάποιον κοντινό σας, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από το Drinkline, εθνική και δωρεάν γραμμή στήριξης για ανθρώπους που ανησυχούν για την κατανάλωση αλκοόλ:
Τηλέφωνο: 0300 123 1110 (Δευτέρα-Παρασκευή 9πμ-8μμ, Σαββατοκύριακο 11πμ-4μμ)