Η προσωπικότητά σας μπορεί να καθορίσει τον τρόπο που απολαμβάνετε την άσκηση και τις προτιμήσεις σας για φυσική δραστηριότητα.
Η επίδραση της προσωπικότητας στην προτίμηση άσκησης
Νέα μελέτη από το University College London αποκαλύπτει πως τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας επηρεάζουν την απόλαυση και την προτίμηση συγκεκριμένων μορφών άσκησης. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology και υποστηρίζει πως η γνώση αυτή μπορεί να προσαρμόσει τα προγράμματα γυμναστικής ώστε να αυξήσει την ικανοποίηση και τη συνέπεια.
Τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και η άσκηση
- Ευσυνειδησία – Συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης, αλλά δεν καθορίζει συγκεκριμένη προτίμηση άσκησης.
- Ευχάριστοτητα – Προτιμά “εύκολες και μακρές” ποδηλατικές διαδρομές.
- Νευρωτισμός – Συσχετίζεται με χαμηλότερη καρδιακή ανάκαμψη και προτίμηση για ελαφριά άσκηση σε ιδιωτικούς χώρους.
- Ανοιχτότητα – Εξετάζεται στα πλαίσια προσωπικών πιθανών συνδέσεων με δραστηριότητες υψηλής δυσκολίας.
- Εξωστρέφεια – Προτιμά πιο εντατικές προπονήσεις, όπως HIIT και VO₂ max ποδηλασία.
Η μελέτη περιελάμβανε 132 συμμετέχοντες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε ομάδες άσκησης και αποθεραπείας, με μέτρηση στα βασικά επίπεδα φυσικής κατάστασης μέσω push-ups, planks και VO₂ max.
Προσωπικότητα και μείωση άγχους μέσω της άσκησης
Ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα ήταν ότι μόνο τα άτομα με υψηλό νευρωτισμό εμφάνισαν σημαντική μείωση του άγχους μετά το πρόγραμμα άσκησης, υπογραμμίζοντας τη δυνατότητα να εξατομικευτούν οι παρεμβάσεις ευεξίας με βάση την ψυχολογική κατάσταση.
Η σημασία της παρακίνησης για τη συνέπεια στην άσκηση
Ο Brad Donohue, καθηγητής ψυχολογίας, επισημαίνει πως η προσωπικότητα αποτελεί μόνο ένα κομμάτι του παζλ για την παρακίνηση στο γυμναστήριο.
- Τι τύποι άσκησης σας έχουν βοηθήσει στο παρελθόν;
- Προτιμάτε να γυμνάζεστε μόνοι ή με παρέα;
- Ποια είναι η τωρινή σας ρουτίνα;
- Ποιοι είναι οι αθλητικοί ή φυσικοί σας στόχοι;
Η ανάλυση της εξατομικευμένης εμπειρίας και των προηγούμενων επιτυχιών αποτελεί καλύτερο δείκτη για την επιτυχία στην άσκηση σε σύγκριση με την απλή κατηγοριοποίηση προσωπικότητας.
Η μελέτη αποδεικνύει τη σημασία της σύνδεσης της ψυχολογίας με την υγεία, προσφέροντας νέες προοπτικές για προγράμματα άσκησης προσαρμοσμένα στις ανάγκες και προτιμήσεις του καθενός.