Ανακαλύψτε την αυθεντική γεύση και την ιστορία της Καλύμνου μέσα από το μοναδικό ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη στην εκπομπή «Akis’ Food Tour».
Ένα γαστρονομικό ταξίδι στην καρδιά της Καλύμνου
Αυτήν την Σάββατο 05 Ιουλίου στις 21:00, η εκπομπή «Akis’ Food Tour» παρουσιάζει την Κάλυμνο, το νησί των σκληρά εργαζόμενων σφουγγαράδων, όπου η παραδοσιακή κουζίνα συναντά τη μνήμη και τον πολιτισμό.
Μοναδικές γεύσεις και παραδοσιακές συνταγές
Ο Άκης Πετρετζίκης ξεκινά τη διαδρομή του από τη γραφική Χώρα της Καλύμνου, συνοδευόμενος από τον φωτογράφο και αναρριχητή Στάθη Κλήμη. Στα σοκάκια του νησιού, συναντά την Μαρία Γλυκοκαλάμου, που φουρνίζει ζεστές κρίθινες κουλούρες με μερμιζέλι, ενώ μοιράζεται μαζί του την περίπλοκη ιστορία της ζωής της από την Αυστραλία μέχρι το νησί.
Η επίσκεψη συνεχίζεται σε μια παραδοσιακή οικογένεια όπου η Μαριάνθη και η μητέρα της ετοιμάζουν ντολμαδάκια – τα περίφημα «φύλλα» – προσφέροντας την αίσθηση της θαλπωρής και της ενότητας.
Αναρρίχηση και γλυκές απολαύσεις με θέα τη θάλασσα
Η εκπομπή εξερευνά και το φυσικό κάλλος της Καλύμνου μέσα από την ανάβαση σε εντυπωσιακές πλαγιές με τη βοήθεια εκπαιδευτή. Η εμπειρία κορυφώνεται με τη καρυδόπιτα «Κοπεγχάγη», φτιαγμένη με φύλλο, χάρη στον ζαχαροπλάστη Μιχάλη Μιχαλαρά σε ένα παραδοσιακό αρχοντικό με απεριόριστη θέα στη θάλασσα.
Εξερεύνηση της Τέλενδου και τοπικές νοστιμιές
Η μικρή αλλά ζεστή Τέλενδος αποκαλύπτεται μέσω της κυρίας Αναστασίας, pioneria στον χώρο της τοπικής ταβέρνας, που μοιράζεται την ιστορία της για το πώς ξεκίνησε χωρίς καμία εμπειρία και με πολύ πάθος δημιούργησε το δικό της μαγειρικό παράδεισο.
Στον Αρμεό, ο Άκης γνωρίζει τον Μανώλη, τον «Τσομπανάκο», και δοκιμάζει το παραδοσιακό μούρι: γεμιστό κατσικάκι στη γάστρα με ρύζι και συκωτάκια, όλα σερβιρισμένα με θέα στο απέραντο γαλάζιο.
Η ψυχή του σφουγγαρά και η ιστορία της Καλύμνου
Το επεισόδιο ολοκληρώνεται με την αφήγηση του καπετάν Γιάννη, ενός απόμαχου σφουγγαρά, που μοιράζεται τις εμπειρίες και τα συναισθήματά του για το επάγγελμα που διαμόρφωσε την ταυτότητα του νησιού.
«Akis’ Food Tour»: Η παράδοση γίνεται τέχνη
Η εκπομπή υπόσχεται να φέρει στο φως όχι μόνο τις ξεχωριστές παραδοσιακές συνταγές της Καλύμνου, αλλά και τις ανθρώπινες ιστορίες που κάνουν κάθε πιάτο μοναδικό. Με τη βοήθεια των ντόπιων και των τηλεθεατών, το «Akis’ Food Tour» αποτυπώνει την έννοια της υψηλής γαστρονομίας στις τοπικές κουζίνες.
Μην χάσετε το επόμενο επεισόδιο, σήμερα στις 21:00 στο Alpha, για ένα ταξίδι γεμάτο νοστιμιά, παράδοση και βαθιά ρίζες.
Δείτε το trailer εδώ: