Πολλοί αναβάλλουμε να κλείσουμε ραντεβού με τον γιατρό, παρόλο που ακόμα και μικρά συμπτώματα μπορεί να κρύβουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Γιατί αναβάλουμε τον ιατρικό έλεγχο;
Έρευνα του NHS England αποκαλύπτει πως πάνω από το 54% των ανθρώπων έχει αποφύγει να δει το γιατρό του για ζητήματα υγείας τον τελευταίο χρόνο. Επιπλέον, μελέτες από τα National Institutes of Health δείχνουν ότι η υποτίμηση των συμπτωμάτων και η πεποίθηση πως θα βελτιωθούν μόνα τους αποτελούν βασικούς λόγους αναβολής.
Σημαντικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε
Ο γιατρός Amir Khan, γνωστός για την επιστημονική του παρουσία σε εκπομπές όπως Lorraine και This Morning, τονίζει ότι τα “μικρά” συμπτώματα μπορεί να είναι προάγγελοι σοβαρών παθήσεων.
1. Συνεχής θολή σκέψη και δυσκολία συγκέντρωσης
Εάν βιώνετε μια διαρκή “ομίχλη” στο μυαλό που διαρκεί περισσότερο από λίγες εβδομάδες, ίσως δεν οφείλεται απλά στην κούραση. Μπορεί να υποδηλώνει αναιμία από έλλειψη σιδήρου, υπολειτουργικό θυρεοειδή, διακυμάνσεις σακχάρου, περιεμμηνόπαυση ή χρόνια κόπωση.
2. Ευθραυστα νύχια ή απώλεια μαλλιών
Τα νύχια και τα μαλλιά λειτουργούν ως δείκτες της υγείας μας. Απότομες αλλαγές μπορεί να οφείλονται σε χαμηλό σίδηρο, θυρεοειδοπάθειες, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), ορμονικές διαταραχές, χρόνιο στρες ή κακή διατροφή.
3. Απώλεια όσφρησης ή γεύσης
Παρόλο που συνδέεται συχνά με τον Covid-19, η απώλεια όσφρησης ή γεύσης μπορεί να υποδεικνύει άλλες παθήσεις όπως μετα-ιογενείς αλλαγές στο ρινικό σύστημα, ρινικούς πολύποδες, χρόνια ρινοκολπίτιδανευρολογικές παθήσεις όπως το αρχικό στάδιο του Πάρκινσον.
4. Ξαφνικά δερματικά προβλήματα
Η εμφάνιση νέων ακμητικών εξανθημάτων, ξηρών περιοχών ή “παράξενων” δερματικών αλλοιώσεων μπορεί να αντανακλά ορμονικές ανισορροπίες όπως PCOS ή εμμηνόπαυση, καθώς και αυτοάνοσα νοσήματα (ατοπική δερματίτιδα, λύκος) ή ανεπάρκειες σε ψευδάργυρο, βιταμίνη Β12 και βιταμίνη D. Επίσης, μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα στη εντερική υγεία.
5. Συχνή επιθυμία ούρησης, ειδικά τη νύχτα
Πέρα από το αυξημένο υγρό που πίνουμε πριν τον ύπνο, συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα μπορεί να υποδηλώνουν πρώιμα σημάδια διαβήτη τύπου 2, υπερδραστήρια κύστη, λοίμωξη ουροποιητικού, προβλήματα προστάτηουρολογικούς όγκους. Επιπλέον, αυτές οι αλλαγές μπορεί να οφείλονται σε παρενέργειες φαρμάκων ή καφεΐνης.
Πότε πρέπει να ανησυχήσω;
Όπως τονίζει ο Dr. Amir Khan, οποιοδήποτε σύμπτωμα διαρκεί πάνω από λίγες εβδομάδες αξίζει να ελεγχθεί από ειδικό. Ακόμη και στα πρώτα σημάδια, καλύτερα η πρόληψη από τη μη δράση.
Σε περίπτωση έντονης και επείγουσας επιδείνωσης, μην διστάσετε να καλέσετε το 166 ή το 112. Η υγεία σας είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο.