Η διαλειμματική νηστεία αποδεικνύεται ισάξια των παραδοσιακών διαιτών περιορισμού θερμίδων για απώλεια βάρους και βελτίωση καρδιομεταβολικών δεικτών.
Διαλειμματική νηστεία και παραδοσιακή δίαιτα: Παρόμοια αποτελέσματα
Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση που περιλαμβάνει σχεδόν 100 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαλειμματική νηστεία (intermittent fasting) προσφέρει παρόμοια οφέλη στην απώλεια βάρους με τον παραδοσιακό περιορισμό θερμίδων (calorie restriction). Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The BMJ, ανέδειξε ότι και οι δύο μέθοδοι είναι εξίσου αποτελεσματικές.
Πρωτόκολλα διαλειμματικής νηστείας
Η ανάλυση συμπεριέλαβε τα πιο κοινά πρωτόκολλα νηστείας:
- Alternate Day Fasting (ADF): Εναλλαγή ημερών κανονικής διατροφής με μέρες νηστείας ή πολύ χαμηλής θερμιδικής πρόσληψης.
- Time-Restricted Eating (TRE): Περιορισμός της πρόσληψης τροφής σε καθημερινό χρονικό παράθυρο 8-12 ωρών.
- Whole Day Fasting (5:2): Δύο ή τρεις ημέρες εβδομαδιαίας νηστείας.
Ποιος επωφελείται από τη διαλειμματική νηστεία;
Ενώ η αποτελεσματικότητα της διαλειμματικής νηστείας συγκριτικά με τον παραδοσιακό περιορισμό θερμίδων παραμένει σε ισορροπία, η διαλειμματική νηστεία συνδέεται με βελτιώσεις στην αντίσταση στην ινσουλίνη, τη μείωση φλεγμονής και ενίσχυση της εγκεφαλικής υγείας.
Μια ανασκόπηση του 2024 διαπίστωσε ότι το IF και το CR είναι εξίσου αποτελεσματικά σε καρδιομεταβολικά, καρκινικά και νευρογνωστικά αποτελέσματα, με το IF να έχει υψηλότερη συμμόρφωση.
Επιλογή διατροφικού πρωτοκόλλου ανάλογα με το τρόπο ζωής
Η σημαντικότερη διαπίστωση είναι ότι δεν υπάρχει μια “καλύτερη” δίαιτα για όλους. Ο Δρ. David B. Sarwer, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Παχυσαρκίας στο Πανεπιστήμιο Temple, επισημαίνει τη σημασία της επιλογής διατροφής που ταιριάζει στο ατομικό καθημερινό πρόγραμμα και μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα.
Προφυλάξεις και καλές πρακτικές στην εφαρμογή της νηστείας
Η διαλειμματική νηστεία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που λαμβάνουν ινσουλίνη πρέπει να λαμβάνουν προσοχή. Επίσης, συστήνεται προσοχή για όσους είναι άνω των 65, έχουν ιστορικό διατροφικών διαταραχών, χαμηλή αρτηριακή πίεση ή είναι έγκυες ή θηλάζουν.
- Άτομα άνω των 65 ετών
- Άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών
- Άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση
- Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
Η σημασία της μακροχρόνιας δέσμευσης
Η συμμόρφωση στη δίαιτα είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία. Η μελέτη έδειξε ότι η πάροδος του χρόνου μειώνει σημαντικά τη δέσμευση με ποσοστά να πέφτουν κάτω από 30% μετά το πρώτο έτος στα πρωτόκολλα Whole Day Fasting.
Η πρακτική εφαρμογή μιας βιώσιμης, ελαφρά προσαρμοσμένης διατροφικής συμπεριφοράς είναι πιο αποτελεσματική από τις αυστηρές αλλαγές, όπως τονίζει η Dr. Sun Kim από το Stanford Medicine.
Γενικά, η επιλογή διατροφικού προγράμματος θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής κάθε ατόμου, διευκολύνοντας έτσι τη μακροπρόθεσμη υιοθέτησή του και την αποτελεσματική διαχείριση του βάρους.