Η παράσταση «Πες το Ψέματα» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις για τις έμφυλες ανισότητες στο χώρο του stand-up comedy στην Ελλάδα, φέρνοντας στο προσκήνιο σημαντικά ζητήματα συμπερίληψης και ισότητας.
Η θέση του Δημήτρη Μακαλιά για τις αντιδράσεις
Ο Δημήτρης Μακαλιάς, πρωταγωνιστής της παράστασης, μοιράστηκε για πρώτη φορά εκτενώς τις σκέψεις και την απογοήτευσή του σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε το έργο.
Όπως ανέφερε στην εκπομπή «Στούντιο 4», του προκάλεσε προσωπικό πόνο το γεγονός ότι υπήρξαν αρνητικά σχόλια ακόμα και από συνεργάτες και φίλους του, με αποτέλεσμα να νιώσει να αμφιβάλλει για τις λέξεις που χρησιμοποιεί και τη δημόσια στάση του. Παρά την αρχική ένταση, τόνισε πως η επιλογή των καλλιτεχνών είχε ως στόχο το τυχαίο και όχι τον αποκλεισμό γυναικών, κάτι που θεωρεί παρεξήγηση.
Διαφωνίες και αντιπαραθέσεις γύρω από την «έλλειψη συμπερίληψης»
Η πρώτη αφίσα της παράστασης παρουσίαζε μόνο άντρες, γεγονός που οδήγησε σε έντονες διαμαρτυρίες από γυναίκες καλλιτέχνιδες που κατήγγειλαν τον συστηματικό αποκλεισμό τους.
Παρά τη δημοσίευση δεύτερης αφίσας που συμπεριέλαβε γυναίκες, η κριτική συνεχίστηκε, ιδιαίτερα αναφορικά με το γεγονός ότι δεν επελέγησαν γυναίκες κωμικοί αλλά καλλιτέχνιδες από άλλους χώρους, όπως η Μαγγίρα και η Μποφίλιου. Ο Δημήτρης Μακαλιάς τόνισε πως δεν υπήρχε σκοπός υποτίμησης ή αποκλεισμού, αλλά παραδέχτηκε ότι η κατάσταση τον πλήγωσε προσωπικά.
Η παύση της παράστασης και οι κοινωνικές διαστάσεις του ζητήματος
Η παράσταση, που επρόκειτο να ανέβει στις αρχές Φεβρουαρίου 2025 στο Θέατρο Ακροπόλ, τελικά ακυρώθηκε μετά από έντονες αντιδράσεις και αποχωρήσεις καλλιτεχνών.
Η απουσία γυναικών stand-up comedians στο καστ των 17 ανδρών προκάλεσε δημόσιες καταγγελίες για έμφυλες διακρίσεις, με εννέα γνωστές Ελληνίδες κωμικούς να επισημαίνουν πως δεν δέχτηκαν ποτέ πρόταση συμμετοχής. Η παραγωγή υποστήριξε ότι ορισμένες γυναίκες δεν ήταν διαθέσιμες, ωστόσο οι ίδιες απάντησαν κατηγορηματικά πως η πρόθεση εξαρχής απουσίαζε.
Η συμπερίληψη στη stand-up comedy στην Ελλάδα
Το περιστατικό αυτό ανέδειξε μια ευρύτερη συζήτηση για τους συστημικούς αποκλεισμούς που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον χώρο της ελληνικής stand-up comedy. Πέρα από την παράσταση αυτή καθαυτή, αναδείχθηκε η ανάγκη για δικαιότερη εκπροσώπηση και ίσες ευκαιρίες στις μεγάλες καλλιτεχνικές παραγωγές.
Το θέμα αγγίζει όχι μόνο το καλλιτεχνικό πεδίο, αλλά και την κοινωνία ευρύτερα, αναδεικνύοντας τη σημασία της ισότητας φύλων και της ποικιλομορφίας στη σύγχρονη πολιτιστική σκηνή της Ελλάδας.