Η Σαλίνα Γαβαλά εκφράζει με ειλικρίνεια τη γνώμη της για την παρουσίαση της «Αστερομάτας» στη σκηνή της Eurovision 2025, προκαλώντας έναν γόνιμο διάλογο γύρω από την αισθητική και το νόημα του τραγουδιού.
Η κρίση της Σαλίνας Γαβαλά για την «Αστερομάτα» στη Eurovision
Παρά την αποχώρησή της από τον Εθνικό τελικό, η Σαλίνα Γαβαλά αναγνώρισε την ποιότητα του τραγουδιού, αλλά τόνισε πως η «Αστερομάτα» ίσως δεν ταιριάζει απόλυτα στο πλαίσιο της Eurovision. Σύμφωνα με την ίδια, το τραγούδι «ενώνει τους Έλληνες» αλλά «είναι εκτός τόπου» σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό, που συνήθως αποφεύγει πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα.
Ανάλυση της θεατρικής προσέγγισης και του σκηνικού
Η Γαβαλά υπογράμμισε την αξιοπρέπεια και το εντυπωσιακό σόου, όμως πρότεινε πως οι συμβολισμοί θα μπορούσαν να είναι πιο διακριτικοί και ουσιαστικοί. «Όταν μιλάμε για πουλιά, δε δείχνουμε απλώς πουλιά, και όταν μιλάμε για τη μάνα, δεν την απεικονίζουμε απλώς», σημείωσε, βασιζόμενη στα διδάγματα της θεατρικής σχολής που φοίτησε. Παρά την κριτική της, αναγνώρισε ότι οι σκηνές με την Καρυάτιδα και τα πουλιά ήταν «too much» αλλά οπτικά εντυπωσιακές.
Το μήνυμα του τραγουδιού και η αμφισημία του
Η Σαλίνα επεσήμανε ότι, αν και έχει συγκινηθεί από «την ιστορία και το μήνυμα» που προσπάθησε να περάσει η «Αστερομάτα», δεν κατάφερε να νιώσει την πλήρη ανταπόκριση που θα περίμενε από ένα τέτοιο έργο. Τόνισε την ανάγκη για σαφήνεια στο νόημα: «Αν δεν εννοούν τη γενοκτονία των Ποντίων με το τραγούδι, τότε τι ακριβώς εννοούν;» ανέφερε, σχολιάζοντας μία αμήχανη αντίδραση που παρατηρήθηκε στη σκηνή από τη Σάττι, και προσθέτοντας ότι το τραγούδι αναφέρεται στον ξεριζωμό αλλά όχι συγκεκριμένα στον Ποντιακό.
Συμπερασματικές σκέψεις
Με την ανάλυση της Σαλίνας Γαβαλά αποκαλύπτεται η πολυπλοκότητα στην ερμηνεία ενός πρωτότυπου ελληνικού τραγουδιού με έντονο συμβολισμό και κοινωνικά νοήματα. Αυτό φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα της αρμονικής ενσωμάτωσης βαριών θεμάτων στη σκηνή της Eurovision, η οποία εστιάζει στην ψυχαγωγία και τη διεθνή απήχηση.