Απολαυστικό Γαστρονομικό Ταξίδι στην Τήνο με τον Άκη Πετρετζίκη
Τη Μ.Πέμπτη στις 20:00, το Akis’ Food Tour μας ταξιδεύει στην ήρεμη και αυθεντική Τήνο, αναδεικνύοντας την παραδοσιακή τέχνη και τις τοπικές γεύσεις του νησιού.
Στο νησί, η παραγωγή τοπικών τυριών ξεχωρίζει, με το καρίκι να κερδίζει τις εντυπώσεις – ξερές κολοκύθες γεμισμένες με τυρί που ωριμάζει αργά σε παραδοσιακά κυκλαδίτικα τυροκομεία. Στο παραδοσιακό κρεοπωλείο, οι λούζες και τα σκορδάτα λουκάνικα φτιάχνονται με μεράκι, ενώ στην κουζίνα της οικογένειας Χάλαρη ετοιμάζονται τα περίφημα τηνιακά τυροπιτάκια “τσιμπητά”, ιδανικά για το Πάσχα.
Ο Άκης γνωρίζει την τέχνη της ξηράς ωρίμανσης ψαριών (dry aging) από τον γνωστό εστιάτορα Μαρίνο και ανακαλύπτει γεύσεις που αποτυπώνουν την πραγματική καρδιά των Κυκλάδων χωρίς τουριστική πολυκοσμία. Από την Κώμη, το βασίλειο της αγκινάρας, λαμβάνει μοναδικές συνταγές όπως το σουφλέ αγγινάρας και τα τραγανά ψάρια με σάλτσα σαβόρι, εμπνευσμένα από τις ντόπιες πρώτες ύλες.
Το γαστρονομικό οδοιπορικό κλείνει στο μαρμάρινο χωριό του Πύργου, όπου η κυρία Σταμάτα μαγειρεύει νόστιμη φρουτάλια για τους φοιτητές στη σχολή μαρμαροτεχνίας, τιμώντας τις τοπικές παραδόσεις με ένα σπιτικό, αυθεντικό φαγητό.
Πνευματικό και Γαστρονομικό Ταξίδι στον Άθω με το Akis’ Food Tour
Τη Μ.Παρασκευή στις 20:00, ο Άκης Πετρετζίκης μας προσκαλεί σε ένα ξεχωριστό ταξίδι στο Άγιο Όρος, όπου η μοναστική ζωή και η αγιορείτικη κουζίνα συνυφαίνονται σε ένα πνευματικό και γαστρονομικό οδοιπορικό γεμάτο μυσταγωγία και αυθεντικότητα.
Στο κελί Μυλοποτάμου, ο πατέρας Ιωακείμ υποδέχεται τον Άκη με το παραδοσιακό αγιορείτικο κέρασμα, ενώ σε αυτό το ιστορικό κελί που έζησε και ο πατέρας Επιφάνιος, η γαστρονομική παράδοση ανυψώνεται σε τέχνη. Η διαμονή του Άκη εδώ τον εισάγει στον λιτό και ταπεινό ρυθμό της μοναστικής διατροφής.
Με τον πατέρα Γεώργιο, δοκιμάζει ένα πιάτο που συνδυάζει μπακαλιάρο, κυδώνια και δαμάσκηνα με μοναδική απλότητα και δημιουργικότητα, ενώ ο πατέρας Παΐσιος μοιράζεται τη σοφία της παρασκευής σφραγίδων για τα μυσταγωγικά πρόσφορα.
Στο κελί του πατέρα Αγάθωνα ο Άκης μαθαίνει την τέχνη της παρασκευής των αγιορείτικων θυμιαμάτων και συμμετέχει στο μάζεμα ελιών, ενώ το βράδυ ολοκληρώνει την ημέρα με εσπερινό και κοινό δείπνο, μια πράξη ευγνωμοσύνης στη μοναστήρια φιλοξενία.
Η συντροφιά με τον Χρήστο, μεταφορέα αγαθών στο Άγιο Όρος, του αποκαλύπτει τον καθημερινό ανεφοδιασμό των μοναστηριών, ενώ η επίσκεψη στον πατέρα Νικήτα και το δείπνο στο κελί του πατέρα Παλαμά είναι αφιερωμένα σε αυθεντικές συνταγές ψαριών και πατροπαράδοτης μοναστικής κουζίνας.
Ακολουθήστε το Akis’ Food Tour
Ζήστε αυτή την ξεχωριστή εμπειρία εξερεύνησης της γαστρονομίας και παράδοσης μέσα από το φακό του Άκη Πετρετζίκη, που αναδεικνύει το βάθος και τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας σε παραδοσιακούς τόπους όπως η Τήνος και το Άγιο Όρος.