Προειδοποίηση υψηλού κινδύνου από τον FDA για ανάκληση βιολογικών μύρτιλων με πιθανή μόλυνση από Listeria.
Ανάκληση βιολογικών μύρτιλων λόγω Listeria monocytogenes
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εξέδωσε την ανώτατη προειδοποίηση κινδύνου σχετικά με την ανάκληση εκατοντάδων κιβωτίων βιολογικών μύρτιλων, που παρασκευάστηκαν στη Γεωργία, εξαιτίας θετικών αποτελεσμάτων για Listeria monocytogenes.
Η εταιρεία Alma Pak International LLC προχώρησε σε εθελοντική ανάκληση 400 κιβωτίων βιολογικών μύρτιλων, βάρους 30 λιβρών το κάθε κιβώτιο, κυρίως προοριζόμενων για πελάτη στη Βόρεια Καρολίνα. Η ανάκληση ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου, μετά από εντοπισμό της Listeria σε δύο συγκεκριμένα παρτίδες (Lot numbers 13325 G1060 και 13325 G1096).
Στις 1 Ιουλίου, ο FDA κατηγόρησε την ανάκληση ως κατηγορία 1, που σημαίνει “υψηλή πιθανότητα σοβαρών ή θανατηφόρων επιπτώσεων στην υγεία”.
Τι είναι η Listeria monocytogenes και ποια είναι τα συμπτώματα
Η μόλυνση από Listeria monocytogenes μπορεί να προκαλέσει τροφιμογενή νοσήματα με συμπτώματα που ποικίλουν από ήπια μέχρι πολύ σοβαρά.
- Πυρετός
- Ναυτία και έμετος
- Διάρροια
- Μυϊκοί πόνοι
Όταν η λοίμωξη είναι σοβαρή, μπορεί να περιλαμβάνει:
- Πονοκεφάλους και δυσκαμψία στον αυχένα
- Σύγχυση και απώλεια ισορροπίας
- Σπασμούς
Οι ευπαθείς ομάδες όπως νεογνά, έγκυες, ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και ανοσοκατεσταλμένοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.
Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων τύπου γρίπης ή άλλων επιπλοκών μετά την κατανάλωση πιθανώς μολυσμένων τροφίμων, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Πώς αναπτύσσεται η Listeria στα τρόφιμα
“Τα μύρτιλα είναι γενικά ασφαλή για κατανάλωση. Η μόλυνση είναι σπάνια και κατάλληλος χειρισμός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο,” εξηγεί η Michelle Routhenstein, διατροφολόγος με ειδίκευση στην καρδιαγγειακή υγεία.
Η Listeria monocytogenes μπορεί να αναπτυχθεί εάν τα μύρτιλα έρθουν σε επαφή με μολυσμένο νερό, επιφάνειες ή μηχανήματα κατά τη συγκομιδή και τη συσκευασία. Η ανεπαρκής ψύξη ή η μη τήρηση σωστών πρακτικών υγιεινής από το προσωπικό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μόλυνση.
Η διασταυρούμενη μόλυνση είναι ακόμα μια πηγή κινδύνου – για παράδειγμα, η χρήση των ίδιων εργαλείων κοπής για ωμό κρέας και φρούτα χωρίς σωστό καθαρισμό μπορεί να προκαλέσει μόλυνση.
Πρακτικές για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από Listeria
Για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από Listeria monocytogenes στα μύρτιλα και άλλα φρέσκα φρούτα:
- Πλύνετε σχολαστικά τα φρούτα κάτω από τρεχούμενο νερό πριν την προετοιμασία ή κατανάλωση.
- Χρησιμοποιήστε βουρτσάκι για φρούτα με σκληρή φλούδα.
- Φυλάσσετε τα φρούτα στο ψυγείο και μακριά από ωμό κρέας ή άλλες πηγές μόλυνσης.
- Καταναλώστε τα φρούτα εντός λίγων ημερών από την αγορά.
- Καθαρίζετε τα χέρια, τις επιφάνειες και τα δοχεία πριν και μετά τον χειρισμό φρούτων.
Η σωστή τήρηση αυτών των μέτρων εξασφαλίζει την ασφάλεια των φρέσκων προϊόντων και μειώνει σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης από τον επικίνδυνο μικροοργανισμό.